De honnan szerezd be a napi betevő fehérjédet?
Nagyon kényelmes megoldás az étrendkiegészítő, a fehérjepor, amit a testépítők is szednek. De lássuk be semmi élvezeti értéke nincs annak, ha ezt alkalmazod. Elmarad az evés érzete. Ezért vidd be húsmentes ételek fogyasztásával a fehérjét! Íme 5 remek fehérje forrás, ha nem szeretnél húst enni.
1., Zab
Már reggel kezdheted a fehérje bevitelt egy kis zabpehellyel. Ez egyúttal feltölt energiával, ami segít könnyedén elindítani a napot. A gabonafélékből a zab tartalmazza a legtöbb fehérjét. Magnéziumot, mangánt, B-, és E- vitaminokat tartalmaz, valamint lúgosító hatása is van. Süteményekhez is kiváló alapanyag a zabpehely.
2., Avokádó
Tízóraira jöhet egy szelet rozskenyér avokádókrémmel. Az avokádó a fehérjén kívül egészséges zsírokat is tartalmaz, ami segít a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában.
3., Lencse
Nem csak újévkor érdemes lencsét enni, hanem a mindennapok részévé tehető, mert változatosan felhasználható.
Ebédre főzhetsz belőle levest, de ha nem vagy nagy leveses fajta, akkor a lencsefőzelék a te fehérje forrásod. Vagy a salátádat is készítheted főtt lencse felhasználásával. A lencsének alacsony a kalóriatartalma, rostban és fehérjében gazdag.
4., Brokkoli
Szintén fehérjedús zöldség. Emellett vitaminok sorát fedezhetjük fel benne: foszfor, mangán, kálium, C-, és K-vitamin zárja a sort. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kockázatát. Ha csak párolod, sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad benne, mintha megfőzöd.
5., Szójabab
Ebben van a legtöbb fehérje, viszont ez a legmegosztóbb a fehérjeforrások közül. Sokan ellenzik a fogyasztását. Vannak, akiknél allergiás reakciókat vált ki, és vannak, akik kifejezetten előnyben részesítik az étrendjükben, számos jó tulajdonsága miatt. A szója a vegetáriánusok és az egészséges életmódot folytatók egyik fő fehérje forrása, hiszen a húst ezzel helyettesítik. Lecitinben gazdag, ami az agy és a máj egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Pozitív tulajdonságait erősíti, hogy omega-3 és omega-6 zsírsavakban bővelkedik. Vas, cink, magnézium, kálcium, szelén, és folsav tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.