Míg az ipari standardok világszerte eltérnek, addig az organikus farmoknak mindenütt ugyanolyan szigorú körülményeknek kell megfelelniük: a tenyésztési, biológiai és mechanikai faktorok biztosítása mellett a módszer figyelmet fordít az újrahasznosításra, az ökológiai egyensúlyra, és tiszteletben tartja az élőlények sokszínűségét. Ily módon nem megengedett a szintetikus növényvédőszerek és a kémiai termésfokozók alkalmazása, illetve az utólagos adalékanyagok és a besugárzás sem. Ezzel szemben ugyan limitált mennyiségben, de lehet alkalmazni természetes eredetű növényvédőszereket.
Cynthia Curl és a Boise Állami Egyetem (Idaho, Egyesült Államok) érdeklődésének középpontjában az organofoszfát típusú peszticidek szervezetre kifejtett hatása állt.
Ehhez a fókuszban az Egyesült Államok hat különböző városában élő, mintegy 4500 egyént vontak be, és a szervezet organofoszfát szintjét vizsgálták az étrend függvényében. Az organofoszfát típusú vegyületeket széles körben alkalmazzák a hagyományos farmok, azonban az organikus termesztés tiltja az alkalmazást. Az organofoszfátok szervezeti szintjét vizeletmintákból határozták meg.
A vizsgálat megállapította, hogy azok, akiknél mindig, vagy igen gyakran organikus termékeket fogyasztanak, mintegy 65 százalékkal alacsonyabb a vegyületcsoport szintje. Mindazonáltal, az organofoszfátok lebontása igen gyors, így a módszer csupán az elmúlt 1-2 nap terhelésére enged következtetni, a hosszútávú terhelés így az étrend ismeretében súlyozható.
Az organofoszfátok káros hatását még csak most kezdi megismerni a tudomány, azonban egyes korai adatok szerint közreműködhet az egyre növekvő arányú figyelemhiányos szindróma kialakulásában.