Korunkban egyre több ember küzd különböző allergiás tünetekkel, ilyen pl. a laktózérzékenység.
A tehéntej fehérjéi, leginkább a kazein, nehezen emészthetőek az ember számára. Vannak, akik könnyebben hasznosítják, nekik nem okoz problémát, vannak azonban akik kellemetlenül élik meg a tejfogyasztást. Ha úgy érzed, gyomrodnak problémát okoz az állati eredetű tej, érdemes kipróbálnod a növényi italokat!
Azoknak, akik sokat köhögnek, illetve sokat szenvednek különböző felső-légúti, vagy hurutos megbetegedésekben, szintén gyakran ajánlják a tejmentes diétát. A tehéntej ugyanis nyálkaképződésre késztet, ezzel pedig nem csak irritálja a nyálkahártyát, de könnyen el is záródhatnak a hörgők vagy a légutak! Ez a nyálka okozza a bélhurutot is, amely gyakori oka a vitamin-, ásványi anyag, illetve nyomelemhiánynak. Hiszen, hiába viszünk be eleget ezekből, ha nem szívódnak fel. A drága gyógyszerekhez képest pedig szinte semmibe sem kerül inkább átállni a növényi italokra
Sajnos, egyre többen vannak azok, akik a tejcukorra vagy laktózra is érzékenyek. Ők gyakran panaszkodnak például puffadásra. Amit viszont sajnos nem is olyan könnyű észrevenni: a máj is könnyen károsodhat a tejfogyasztással. Ha kiderült, hogy tejcukor-érzékeny vagy, nem szabad halogatni az állati tej elhagyását!
Számos problémának van kitéve tehát a szervezeted akkor, ha rendszeresen fogyasztasz állati eredetű tejtermékeket. Ezért, ha úgy érzed, bármilyen gondot is okoz neked az állati tej fogyasztása, megfontolandó kiiktatni őket az étrendedből.
A Növényi italok előnye:
A növényi alapú (ital) a tejhez hasonló állagú és felhasználású, növényi alapanyagból készült, különféle italok összefoglaló elnevezése. Évszázadok óta rendszeresen fogyasztják különböző kultúrákban sokszor a hagyományos tej helyettesítőjeként. A legnépszerűbb fajtái: a szójaital, a mandulaital, a rizsital és a kókuszital. Alapanyaguktól függően a fehérjetartalmuk változik. Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak laktózt és koleszterint. A kereskedelmi forgalomban megtalálhatók kalciummal és vitaminokkal - különösen a B12-vitaminnal - dúsított változataik.