A glutén a gabonafélékben megtalálható fehérje, melyet elsősorban a búza, a rozs és az árpa tartalmaz. De számos egyéb élelmiszerben is található glutén, például a csokoládékban, a búzafehérjével feljavított májkrémekben és bizonyos húskészítményekben is. A gabonafélék fogyasztásának következtében a bélfalra rakódnak az emésztetlen tápanyagok, ami akadályozza a tápanyag-felszívódást, aminek következtében vitaminhiány, kóros súlygyarapodás és krónikus fáradtság lép fel. Ezért napjainkban nemcsak az úgynevezett lisztérzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát, hanem sok fogyni vágyó is.
A tejtermékek többségét bátran fogyaszthatod, viszont a gyümölcsjoghurtokat, pudingokat és túrókrémeket mellőzd, mert ezek tartalmazhatnak kis mennyiségben glutént. A nyers állapotban vásárolt húsokat bármikor eheted, de a húskészítményeken ellenőrizd, hogy gluténmentesek-e. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket szabadon eheted, rántott formában viszont csak gluténmentes panír esetében. A fagyasztott vagy konzervállapotú zöldségek és gyümölcsök általában gluténmentesek, de a biztonság kedvéért mindig ellenőrizd a címkét. Rizst, burgonyát és tojást is nyugodtan ehetsz.
A gluténmentes étrendet minimum két hétig tartsd. Ha tapasztalod a változást magadon és már pár kilótól sikerült megszabadulnod, akkor folytasd a diétát a kíván súlyvesztés eléréséig.