Tejszínes cseresznyeleves recept:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cseresznye (vagy meggy)
1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor
1 és 1/2 dl száraz vörösbor
1 és 1/2 dl tejszín
1 evőkanál finomliszt
kis darabka citromhéj
kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg
csipet só.
Előkészítése: a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.
Elkészítése: a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. (Fehér borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.)