Spárgakrémleves recept 1.
Hozzávalók: 40 dkg spárga, 2 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, só.
A megtisztított spárgaszárakat kisebb darabokra vágjuk és 1, 2 l csontlébe tesszük fel főni. Sóval és kevés cukorral ízesítjük. Külön edényben megfőzzük a spárgafejeket. A megfőtt spárgaszárat hideg tejjel simára kevert, világos rántással sűrítjük. 5-10 perces főzés után a levest áttörjük, majd még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve tejszínnel elkevert tojássárgát keverünk hozzá, majd beletesszük a spárgafejeket.
Spárgakrémleves recept 2.
Hozzávalók: 50 dkg csont, 10 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojássárgája,1 dl tejszín, 1 zsemle, só, cukor.
A csontból, a zöldségből erős csontlevest főzünk kb. 6 dl, leszűrjük, és ebben puhára főzzük az apróra vágott spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utána ízesítjük. A zsemlét kis kockákra vádjuk, és aranysárgára pirítjuk a maradék vajban. Tálalás előtt a levesbe öntjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, majd tálaláskor a pirított zsemlekockát. Forrón tálaljuk
Spárgakrémleves recept 3.
Hozzávalók: kb. 30 dkg fehér zsenge spárga, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kanál ételkeményítő, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, bors, szerecsendió.
A spárgát darabokra vagdalva, az apróra vágott hagymával, sós vízben puhára főzzük. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát. A főző vízzel együtt simára turmixoljuk.
Elkeverünk benne az ételkeményítőt, hogy sűrű mártást kapjunk. Ízesítjük tejföllel, tejszínnel, sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígítjuk. Jól összeforraljuk. Tálalásnál a tányérba pirított zsemlekockát, vagy puffasztott rizst teszünk, erre szedjük a forró levest.