A töltött káposztánál fontos, hogy a káposztát mindig kóstoljuk meg készítés előtt, ha túl savanyú, érdemes kimosni, mert elronthatja az egész ételt. Aki szereti, tehet bele füstölt csülköt is, de vigyázat ezzel is elsózhatjuk a töltött káposztát. Aki szeretne egy izgalmas ízt adni az ételnek egy kevés kaporral is ízesítheti, a káposztát.
Egyszerű töltött káposzta recept:
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
1 kg marhafartő
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
1,5 kg savanyú apró káposzta
10 db káposztalevél
4 dl tejföl
mokkáskanál törött fekete bors, só, babérlevél.
Elkészítés:
Az egy darabban hagyott, lehártyázott marhahúst, kuktában félig megfőzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi (Kb. 35 perc a forrástól számítva.). A töltelékhez a sertéshús felét megdaráljuk, és összekeverjük a megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, a megreszelt vöröshagymával, sóval, törött fekete borssal, és egy-egy kanál tölteléket halmozunk a káposztalevelekre. A levél két végét benyomkodjuk, és szorosan felcsavarjuk. Beáztatott cserépedény vagy lábos aljára egy réteg apró káposztát terítünk, erre egymás mellé helyezzük a levétől lecsurgatott és felszeletelt félig főtt marhahúst, a szeletekre vágott maradék nyers sertéshúst, alaposan megsózzuk, majd befedjük egy réteg apró káposztával. Erre rátesszük a töltelékeket, és megszórjuk a maradék káposztával. Annyi marhahúslét öntünk rá, amennyi a káposztát teljesen elfedi. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, és elosztjuk a tetejére. Végül az edényt lefedve sütőbe tesszük (ha cserépedényben készítjük, akkor hideg sütőbe, ha lábosban, akkor forró sütőbe tesszük), és legalább 3 óra hosszat sütjük közepes lángon. (A cserépedény esetében a sütő hőmérsékletét fokozatosan emeljük, különben az edény elreped.) Tálaláskor a töltött káposztát meglocsoljuk tejföllel. Ne feledkezzünk meg a friss házi ropogós kenyérről sem.