Olasz pizzatészta recept
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
8 dkg olíva- vagy más étolaj
3 dl víz, kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal meg- kenjük; letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk.
Sütés előtt étolajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük.
Kivéve a sütőből a pizzát, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elősütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az előkészített rátétet, és 3-4 perc alatt készre sütjük. A leírt sorrendet célszerű betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.