Vaníliás diós piskóta recept
Hozzávalók:
A piskótához:
8 db tojás
12 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál darált dióbél
1 csomag sütőpor.
A pergelt cukorhoz: 20 dkg cukor.
A krémhez:
4 dl tej
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás pudingpor
2 db tojás sárga
20 dkg porcukor
3 csomag vanília
1 csomag pudingpor.
a glazúrhoz: 2 db tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 5 dkg pergelt dióbél, vagy csokoládédara.
Elkészítése:
8 tojás fehérjét 12 evőkanál cukorral felverünk kemény habbá, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a 8 evőkanál lisztet, a 8 evőkanál darált dióbelet és a sütőport. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és megsütjük. Mikor kihűlt a piskóta kettévágjuk.
A 20 dkg cukrot megpergeljük karamell színűre és még melegen az alsó lapra csurgatjuk. Gyorsan kell dolgozni a pergelt cukorral mivel, a pergelt cukor hamar megkeményedik.
A 4 dl tejből, a 3 tasak vaníliából, a porcukorból és a tojások sárgájából meg a pudingporból pépet főzünk, mikor kihűlt összevegyítjük a margarinnal. Ezt a krémmel töltjük meg a piskótát.
A tetejére a 2 tojás fehérjéből a cukorral gőz fölött kemény habot verünk, rákenjük a tésztára és a hab tetejére pergelt dióbelet vagy csoki darát szórunk.
Nagyon fincsi sütemény érdemes kipróbálni.