Már az ókorban is ismerték és használták ezt az illatos fűszernövényt, amely mint gyógynövény is szerepelhet házi patikánkban.
Évelő növény így elég egyszer elültetni kertünkbe, ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyha ablakba is ültethetjük cserépbe. Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett fagymentes helyre, egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.
Ha áprilisban az időjárás már elég meleg ültessük ki a palántákat a szabadba, kb.45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Mivel a növény elérheti akár a 90 cm magasságot is, hagyjunk neki helyet a növekedéshez, ám ha kisebb erkélyre szeretnénk dézsába ültetni metszéssel lehet kissé kordában tartani. Ha nem magról, hanem palántáról szeretnénk ültetni kertünkbe a citromfüvet, csak egészséges dús bokros palántát válasszunk, majd április végén, május elején ültessük ki a szabadba.
Ha egyszer elültetjük, kertünkben ezt a fantasztikus fűszernövényt biztosak lehetünk benne, hogy minden évben lesz elég alapanyagunk, mert a citromfű elszórja magját, amely évről évre ki kell. Ha túlburjánzott kertünkben a citromfű, szedjük ki a töveket és ajándékozzuk el ismerősnek, barátoknak.
Ha mint gyógy vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben.
Nagyon könnyen gondozható és nevelhető akár egy dézsában is, érdemes pár cseréppel tartani a teraszon vagy egy két tő növény a fűszerkertbe telepíteni. A cserepes növényeket ősszel vágjuk, vissza majd télre vigyük világos, de fagymentes helyre, így tavasszal újra kihajt a fűszernövény.
Itthon a citromfű, mint fűszernövény talán kevésbé ismert és használt pedig számtalan ételhez és süteményhez is adhatjuk, finom citrom illata és aromája pikáns ízt kölcsönöz az ételnek.
A friss leveleket adhatjuk salátához, halhoz, kompóthoz, és süteményekhez. Jégkocka tartóba lefagyasztva a nyári forróságban hűsítőként szolgálhat az italokhoz. A belőle készült teanyugtató és görcsoldó hatással bír, de fürdővízbe is tehetjük.
A lecsípett citromfű leveleket egyben dobjuk bele az ételbe és csak a főzés legvégén adjuk az étel mellé.
Érdemes kipróbálni a jeges teát egy kevés citromfűvel és mentával ízesítve.