De először ismerjük meg az ananászt!
Ez a különlegesen szép növény Brazíliából származik, és a bromélia félék családjának egyik tagja. A broméliák közül szinte az ananász került be elsőként Európába, amelynek oka az ízletes és finom gyümölcs.
Természetesen az ananászok között is számtalan alfaj található, így a számunkra jól ismert gyümölcs teljesen más ananászfajta, mint a dísznövényként megvásárolható ananász.
A dísznövényként tartott ananász hosszú kemény sárga és zöld csíkos leveleket hajt, amelyek egy tőrózsát alkotnak, jellegzetessége, hogy a levelek széle apró tüskékkel van tele, így könnyen elvághatjuk kezünket, ha végig húzzuk a levelek szélén.
Maga a virágzat és a virágszár is rózsaszín, így amikor a növény virágzik, fantasztikus színhatást nyújt a levelekkel együtt.
Akárcsak a többi broméliafajta, az ananász is elpusztul a virágzás végén, de előtte még sarjnövényekkel hoz, amelyeket leválasztva újra el tudunk ültetni és tovább nevelni.
Az ananász kedveli a világos napfényben fürdő helyiséget, és magas párás levegőt, hiszen trópusi növényről van szó.
A földjét ritkábban öntözzük, de a levélrózsában mindig legyen friss víz a növény számára, mert eredeti élőhelyén itt gyűjti össze az esővizet, és ebből mindig csak annyit használ fel a növény, amennyire épp szüksége van. Ha túllocsoljuk a földjét, könnyen rothadásnak indul így a növény pusztulását okozzuk.
A sarj növényeket az anyanövény elsárgulása után egy éles késsel válasszuk le, majd ültessük el őket laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe. A frissen elültetett sarjnövények, gyakran csak 1 hónap múlva növesztenek gyökeret, így legyünk türelmesek. Ebben az időszakban tartsuk a földet kissé nyirkosan, de ne öntözzük túl.
A virágzásra sajnos nagyon sokat kell várni, még az eredeti élőhelyén is gyakran csak 20 hónap elteltével hoz virágot egy növény.
Magából a gyümölcsből is gyökereztethetünk növényt, ehhez elég, ha megvásárolunk egy szép érett ananászt, és vagy vízben, vagy virágföldben elültetve meggyökereztetjük.
A gyökereztetés után ugyanúgy nevelhetjük tovább, mint a dísznövényként termesztett ananászt.