Így aprítsunk fűszernövényeket saját kezűleg.
A friss fűszer zamata nem hiányozhat egyetlen házilag főzött ételből sem. Ám gyakran nem is olyan könnyű a fűszernövényeket egyenlő nagyságra felaprítani, pedig gyakran látjuk, hogy a profi szakácsoknak ez milyen gyorsan és ügyesen sikerül. Akinek ebben még nincs elég tapasztalat, szerezzen be egy speciális aprítókést, és egy ehhez való vágódeszkát, amelyen gyorsan fel tudjuk aprítani a fűszernövényeket.
Befőzés, fertőtlenítés
A befőzés sikere azon múlik, mennyire tudjuk fertőtleníteni az üvegeket, amelybe majd lekvárt, vagy a befőttet szeretnénk eltenni télire.
Az üvegek kifőzése forró vízben igen időigényes, ám ezt sokkal gyorsabban is meg tudjuk oldani.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a mosószeres és tiszta vízzel kimosott üvegeket törölgetés nélkül tegyük be a sütőbe kb. 10-15 percig. Ezután máris tehetjük bele a finom ízletes lekvárt.
Így pucoljunk fokhagymát villámgyorsan!
A fokhagyma pucolása időigényes és valljuk be kissé koszos munka is.
Tegyük a gerezdeket egy fagyasztó vagy uzsonnás zacskóba, majd egy vizes palack, vagy kisebb fűszertartó segítségével nyomkodjuk össze, addig, amíg a héj le nem válik. Ezután már csak ki kell szedni egy villával a felesleges héjat, és máris lehet használni a friss fokhagymagerezdeket.