Ültessünk bodzát a kertünkbe!

De ma már a nagy autóforgalom és a szennyezett levegő miatt nem biztos, hogy egészség az a virág és bogyó, amelyre lerakodott a kosz és a por, valamint a sok benzingőz és kipufogó gáz, Ha szeretnénk finom bio bodza szörpöt és lekvéát készíteni, ültessünk tavasszal kertünkbe saját bodzát, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen vegyi anyag nem kerül a szörpnek valóra.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtóhatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

 

Szerencsére nem csak, mint kedvelt gyógynövényt, de mint díszcserjét is egyre több kertbarát ülteti kertjébe, hiszen tavasszal a fehér kellemes illatú ernyős virágzatával kápráztat el mi9nket, amelyek átmérője gyakran eléri a 15-20 cm, majd nyáron a bodzabogyók tündökölnek éjfekete színükkel kertünkben. A növény április végétől egészen május végéig nyílik, fehér vagy rózsaszín színű virágokkal. Magassága elérheti akár az 4-7 métert is, szélessége 3-4 méter, de ezt metszéssel kordában tudjuk tartani.

A bogyók ehetők, nagyon finom lekvár, zselé vagy szörp készíthető belőle, de nyersen semmi esetre se fogyasszuk a növény termését.

Ma már egyre több kertészeti árudában találkozzunk bodza csemetével, kedvelt fajta lett a csillogó sötétvörös lombbal rendelkező „ Black Beqauty” és a fűrészes szélű „Black Lace”, amelyek nem csak kellemes illatot árasztanak, de eltérően a vadon termő fajtáktól gyönyörű rózsaszínvirággal rendelkeznek.

Aki a bodza bogyót szeretné nyáron szüretelni kertjében, és lekvárt vagy más finomságot szeretne befőzni belőle, keresse a „ Haschberg” vagy a „ Sampo”fajtákat. Ritkaságnak számító fajták is feltűnhetnek, így ne lepődjünk meg, ha némelyik sárga lombozattal, vagy épp sárgászöld és piros színű terméssel találkozunk.

A Fekete bodza ültetés és termesztése igen egyszerű, tavasszal vagy kora ősszel vásároljuk meg a növényt, amelyet a kert napos, de akár árnyékos részébe is ültethetünk, mindkét helyen igen jól érzi magát.

 

Gondozás:

Túl sok gondozást nem igényel, de ha bő termést szeretnénk ősszel vagy tavasszal, egy kevés komposzttal lássuk le a növényt.

Metszés:

2-3 évente elég, ha a régi letört vagy zavaró hajtásokat levágjuk, és minimális metszéssel alakíthatjuk a formáját a növénynek ősszel és tavasszal.

Szaporítás:

Akár oldalhajtásról, akár fás dugványról könnyedén szaporítható, de az ősszel szedett magok is elvethetők.

Végezetül, íme, néhány remek bodza recept nyárra:

Bodzavirág borpongyolában

12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.

Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.

A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Fahéjas cukorban megforgatjuk.

Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.

Bor- vagy puncshab illik hozzá.

 

Bodzadzsem 1.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1

Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.

Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

 

Bodzaital 2.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.

Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

 

Bodzaszörp 1.

¨       4 liter szörphöz

Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.

Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.