Az ecetes savanyúságok, a joghurt és más erjesztett élelmiszerek, sőt még bizonyos típusú fekete csokoládék fogyasztása is segíthet a szélsőséges félénkség kezelésében. A kutatás azt mutatta, hogy azok az emberek, akik többet fogyasztottak ilyen típusú élelmiszereket, a szociális szorongás kevesebb tünetét mutatták.
„Az erjesztett élelmiszerekben lévő probiotikumok, vagyis jótékony baktériumok, kedvezően megváltoztatják a bélrendszer környezetét, a bélrendszeri változások pedig befolyásolják a szociális szorongást” – magyarázták a Marylandi Egyetem és a virginiai College of William and Mary kutatói.
A társas szorongás, más néven szociális fóbia, makacs és minden elsöprő félelem a különféle társas helyzetektől. A rendellenesség az egyik leggyakrabban előforduló szorongásos zavarnak számít. A betegségben szenvedők olyan hétköznapi tevékenységektől retteghetnek, mint például az idegenekkel való találkozás, a csoportos beszélgetés, a telefonálás vagy a bevásárlás.
A zavar gátolhatja őket a munkájukban, a tanulásban és a személyes kapcsolataikban. Kezelése általában kognitív viselkedésterápiával, vagy antidepresszáns gyógyszerekkel történik. A becslések szerint az emberek mintegy 10 százalékát érintheti a betegség, és a nők körében kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezik, mint férfiakban.
A Psychiatry Research szaklapban megjelent kutatáshoz a szakértők 710 személyt vizsgáltak. Kitöltettek velük egy kérdőívet, amellyel személyiségüket értékelték, és olyan életmódbeli jellemzőkről szereztek információkat, hogy mennyi erjesztett élelmiszert fogyasztottak az elmúlt 30 napban.
A kérdőív arra is kitért, mennyi testmozgást végeznek és mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, hogy a kutatók az erjesztett élelmiszereken kívül más egészséges szokásokat is számításba vehessenek az értékeléskor.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik több erjesztett élelmiszert fogyasztottak, a társas szorongás kevesebb tünetét tapasztalták. A hatás azok esetében bizonyult a legerősebbnek, akik a neurotikusságot mérő skálán elért eredményük alapján a szociális szorongásos zavar genetikai kockázatát hordozták.
Dr. Matthew Hilimire azt is elmondta, hogy a korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a probiotikumok megnövelhetik a GABA szintjét, annak az idegi átvivőanyagénak, amelyet a szorongás elleni gyógyszerek, például a benzodiazepinek is utánoznak.