Az ilyen reggeli fokozza a jóllakottság és telítettség érzését, így kevéssé áll fenn a veszélye a túlevésnek, erről számolt be Kantha Selke és Richard Mattes. A glikémiás index azt jelöli, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A magas érték azt jelenti, hogy az ételt gyorsan megemésztjük, ami miatt erőteljesen ingadozik a vérben a glükóz mennyisége. Az alacsony indexűek viszont fokozatosan emelik meg a cukor és az inzulin szintjét, így sokkal egészségesebbek, különösen a cukorbetegek számára.
Mattes kutatása kimondottan arra összpontosított, hogy az alacsony glikémiás indexű mandula reggelire történő fogyasztása milyen előnyökkel jár. A Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban tavaly megjelent cikkében számolt be az eredményeiről. A résztvevők, akiknek a reggelije egész mandulákat is tartalmazott, később éheztek meg és alacsonyabb maradt a vércukorszintjük reggeli és ebéd után. Ha az étrendbe ilyen lassan felszívódó szénhidrát kerül, az emberek spontán kevesebbet esznek a nap hátralevő részében. Mattes hozzátette azt is, hogy bár a kalóriamennyiséget is figyelembe kell venni a diéta összeállítása során, a mandula kisebb mennyiségben nem befolyásolja a testsúlyt.
Mattes és Shelke egyaránt hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges testsúly és vércukorszint megtartásához a tápanyagban dús, alacsony glikémiás indexű reggeli. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az emberek nagyjából 30 százaléka heti 1-3 alkalommal elblicceli a reggelit. Akik mégis asztalhoz ülnek, azoknál a legnépszerűbb a gabonapehely (83 százalék), melyet a tojás követett a listán (71 százalék).
Az alacsony glikémiás index mellett még fontos lenne, hogy a reggeli ízletes, hordozható, kellemes állagú, laktató, költségtakarékos legyen, lehetőleg ne olajban sült összetevőkből álljon. "Ez magasra teszi a mércét az élelmiszergyártók számára” – jegyezte meg Shelke. „Kreativitást és szakértelmet igényel.” Bár kihívást jelentenek az előírások, nagyon megérné ilyen termékeket kifejleszteni a rengeteg cukorbeteg ember miatt. A becslések szerint 2030-ra a lakosság több mint 16 százaléka szenved majd vércukor-problémáktól. „A kockázati tényezők legtöbbike módosítható és karban tartható. A cukorbetegséget megelőző állapot teljesen visszafordítható, és így megelőzhető a baj kialakulása. Az étel az oka az egésznek, de pont ebben rejlik a megoldás kulcsa is” – fejtette ki Shelke.
Ezt olvastad már?
12 ok amiért érdemes almát fogyasztani!