A D-vitamin szintje nagyban befolyásolja a túlélési esélyeket, ha mellrákból való felépülésről van szó – derül ki egy friss kutatásból, amely a JAMA Oncology című szaklapban került publikálásra. A kutatás során a szakemberek 1700 kaliforniai, mellrákkal küzdő páciens adatait elemezték, és felfedezték, hogy a magasabb D-vitamin-szint összességében véve összefüggésbe hozható a jobb túlélési esélyekkel, különösen a premenopauza által érintett nők körében.
Kiderült, hogy az előhaladott stádiumú daganattal élő páciensek körében alacsonyabb volt a D-vitamin-szint, míg a triple-negatív rákos nők körében volt a legalacsonyabb. A triple-negatív rák a leggyakoribb mellráktípus a BRCA génmódosulással élő nők körében.
„Úgy tűnik, nem mindegy, hogy milyen a D-vitamin-szint: ha ugyanis alacsonyabb, a jelek szerint a betegség agresszívebb és jobban terjed” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Song Yao.
Noha a friss felfedezés egybevág a korábbi eredményekkel, a szakemberek szerint egyértelmű, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak a túlélési esélyek alakulásában.
A D vitamin hatásos a mellrák kialakulása ellen!
Kanadai kutatók újabb eredményei szerint a nők napi D-vitamin és kalciumbevitele nincs hatással a mellrák kialakulásának kockázatára, sem a menopauza beállta előtt, sem azután.
Ugyanakkor a táplálék-kiegészítő formájában kapható D-vitamin tabletták segíthetnek megelőzni az említett betegség kialakulását.
Korábbi vizsgálatok szerint a D-vitamin csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. "A mell sejtjei D-vitamin-érzékelő receptorokkal rendelkeznek, melyek növelik annak az esélyét, hogy a tápanyag a szervezetbe bekerülve szabályozhassa a rákos sejtek osztódását és elburjánzását. Emellett egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat a rák más formáival szemben is." - tudhattuk meg Laura N. Andersontól, aki a Toronto állambeli Cancer Care Ontario doktori hallgatója és egyben a tanulmány egyik vezető asszisztense.
A D-vitaminra szükség van a kalcium felszívódáshoz, ezért ajánlott mindkét tápanyagot bevinni a szervezetbe, különösen az olyan nők számára, akik korban már előrébb járnak és szeretnék megőrizni csontjaik épségét, erejét.
Anderson és kutatócsoportja egy kísérletük során egymástól elkülönítve vizsgálták a D-vitamin és a kalcium hatását. 3101 mellrákban szenvedő páciens és 3471 egészséges kontrollember étrendjét, ill. táplálék-kiegészítőinek hatását figyelték meg.
A kutatók nem találtak összefüggést sem a teljes körű D-vitamin bevitel és a mellrák kockázata, sem a kalcium bevitel és a mellrák kialakulásának kockázata között.
Mindemellett azoknál a nőknél, akik arról számoltak be, hogy naponta legalább 400 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamint fogyasztottak, 24%-kal alacsonyabb volt a mellrák előfordulása. Az eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition nevű szaklapban tették közzé.
Jelenleg még azt vizsgálják egészségügyi hatóságok Kanadában, az USA-ban és más országokban is, hogy a jelenleg ajánlott napi D-vitamin bevitelt mennyire emeljék, mivel úgy tűnik, a magasabb dózisú D vitamin jobban ki tudja fejteni jótékony hatását.
"A D-vitaminnal kapcsolatos új eredmények ígéretesnek hangzanak, de további kutatásokra van még szükség ezen a területen."- foglalta össze Anderson.
Életmód váltással megelőzhető a mellrák!
Az életmódváltás, vagyis a fogyás, az alkoholfogyasztás mérséklése és a több mozgás csökkentheti a mellrákos esetek számát a népesség teljes körében. Egy új modell segítségével becsülték meg ezen faktorok hatását a betegség kialakulására. Habár gyakran használnak hasonló modelleket a kockázat felmérésére, ezek általában olyan dolgokon alapulnak, melyeken a nők nem képesek változtatni: például a családi anamnézis. Egész eddig csak kevés olyan módszert alkalmaztak, mely az életmódbeli változásokon alapult.
Az Amerikai Nemzeti Rákintézet kutatói alkották meg a modellt, egy olasz tanulmány adatainak felhasználásával, melyben több mint 5 000 nő vett részt. Három megváltoztatható kockázati faktort tartalmaz (alkoholfogyasztás, testmozgás és BMI), és öt olyat, amit bonyolult, vagy lehetetlen módosítani (családi anamnézis, képzettség, munkakör, reproduktív jellemzők és szövettani kórelőzmény).
A modell előrejelzései szerint a változtatható faktorok javítása által 1,6 százalékos visszaesés mutatkozott a 20 éves abszolút kockázat tekintetében a 65 éves nők között; 3,2 százalékkal azoknál, akiknek a családjában már előfordult mellrák; 4,1 százalékkal pedig azoknál, akiknél a legtöbb nem megváltoztatható kockázati tényező állt fenn.
Az eredmények segíthetnek kidolgozni olyan programokat, melyekkel bátorítani lehet a nőket az életmódváltásra. A számadatok alapján például az 1,6 százalékos abszolút kockázatcsökkenés azt jelenti, hogy egymillió nőre vetítve 16 000-rel kevesebb lesz a rákos esetek száma. A tanulmány a Journal of the National Cancer Institute című folyóirat június 24-i számában jelent meg, ahol egy másik cikk szerzője üdvözölte a kutatást.
Az eredmények „kiemelten fontos információt biztosítanak a tanácsadás szempontjából, megmutatják, milyen mértékű kockázatcsökkenést remélhetnek az életmódjuk átalakításától. Rávilágít arra az alapvető közegészségügyi tényre is, hogy az egyéni kockázati tényezők apró változtatásaival jelentősen csökkenhet a betegség megjelenése az egész népességre nézve.” - mondta Dr. Kathy J. Helzlsouer, a baltimore-i Mercy Kórházból.