A rendszeres tojásevés harmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét, míg a zsíros sajtok és a joghurt negyedével mérsékeli a kockázatot – derül ki két friss kutatásból.Felmerül tehát egy új mondás létjogosultsága, miszerint „egy-egy tojás másnaponta a cukorbetegséget távol tartja”.
Mindkét kutatási eredmény skandináv szakértők tollából származik, és az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg. Egyiket a Kelet-finnországi Egyetem munkatársai végezték a tojás és a cukorbetegség viszonyával kapcsolatban – hangsúlyozván, hogy a korábbi feltételezések szerint a koleszterindús falatok növelik a kockázatot. Adataik szerint azonban a tojás nemcsak, hogy mérsékeli a veszélyt, de még a vércukorszintet is segít kordában tartani.
Azok a férfiak ugyanis, akik heti négy tojást ettek, 37 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később cukorbetegségben azokhoz képest, akik csupán heti egy darabot fogyasztottak belőle. Négynél több tojás azonban nem bizonyult hatékonyabbnak. Az összefüggés még az olyan életmódbeli tényezők számba vétele után is fennállt, mint a dohányzás, a testsúly, vagy a zöldség- és gyümölcsbevitel.
„Eddig semmilyen tudományos eredmény nem állt rendelkezésre a tojásevés és a diabétesz összefüggésével kapcsolatban” – magyarázta Jyrki Virtanen, az intézmény táplálkozástudományi adjunktusa.
Cukorbeteg? Fogyni szeretne? Íme a megoldás!
Egy felmérés alapján a húsban szegény és egészséges zsírokban gazdag étrend hatékonyabban segíti a cukorbetegeknél a fogyást és a vércukorszint csökkentését, mint az egyéb diétás módszerek. Hasonló előnyei derültek ki a szénhidrátban és cukorban szegény, valamint proteinben gazdag étrendnek is.
A tanulmányt készítő dr. Olubukola Ajala, a Western Sussex Hospitals munkatársa kollégáival 20 olyan tanulmányt nézett át, melyek hét népszerű, a kettes típusú cukorbetegség esetében alkalmazható diétát hasonlítottak össze. A vizsgálat során kiderült, hogy az alacsony szénhidráttartalmú, a magas proteintartalmú, valamint az alacsony glikémiás indexű étrendek egyaránt csökkentették a vércukorszintet, és legalább hat hónapi alkalmazás után a mediterrán étrenddel lehetett a legsikeresebben fogyni, a többi diétának azonban semmilyen jelentős hatása nem mutatkozott.
Dr. Ajala maga is meglepődött azon, hogy a mediterrán étrend fogyasztásával többet lehetett fogyni, mint az alacsony szénhidráttartalmúval. Ennek az étrendnek az a lényege, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonát és halat kell fogyasztani, a vajat és sót pedig olívaolajjal és egyéb fűszerekkel kell helyettesíteni. A mediterrán diétával kapcsolatban korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, valamint a szívbetegségben történő elhalálozás kockázata is csökkenthető általa.
Bár a vizsgálat semmiféle bizonyítékot nem talált arra nézve, hogy a vegetáriánus, a vegán vagy a rostban gazdag étrend előmozdítaná a fogyást, a vércukorszint szabályozásában ezek is segíthetnek.
A további elemzések arra is rámutattak, hogy az alacsony szénhidráttartalmú, az alacsony glikémiás indexű, valamint a mediterrán étrend 4 százalékról 10 százalékra növelte a jó koleszterin szintjét, míg a trigliceridszintet 9 százalékkal csökkentette.
Katherine Zeratsky, a rochesteri Mayo Klinika dietetikusa – aki a tanulmány elkészítésében nem vett részt – úgy véli, az adagok méretének kontrollálása és a diéta következetes betartása az a két a dolog, ami egy kettes típusú cukorbeteg számára fontos, így a mediterrán diéta éppen azért lehet hatékony, mert viszonylag könnyű betartani. De nem ez a diéta az egyetlen üdvözítő módszer a cukorbetegek számára, sokkal fontosabb, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget, egyszerre csak kis adagokat fogyasszanak, és lehetőség szerint kérjenek orvosi segítséget.
A cukorbetegeken segít a Google új okos kontaktlencséje
A kontaktlencse egy miniatűr glükózérzékelő és egy vezeték nélküli jeladó segítségével teszi lehetővé, hogy az állandó vércukorszint-monitorozásra szoruló cukorbetegek könnyebben mérhessék glükózszintjüket, és beállíthassák gyógyszeradagjukat.
A prototípus, amely a Google szerint leghamarabb öt év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba, egyike azoknak az eszközöknek a világon, amelyeket arra a célra fejlesztettek ki, hogy a cukorbetegeknek megkönnyítsék és kevésbé invazívvá tegyék a vércukormérést, mint a hagyományos ujjbegyszúró módszer.
„Egy olyan okos kontaktlencsét tesztelünk éppen, amely egy apró vezeték nélküli chip és a miniatűr glükózérzékelő segítségével méri a könnyben a vércukor szintjét” – magyarázta a Google X projekt vezetője, Brian Otis. A hagyományos kontaktlencséhez hasonló eszköz több tízezer miniatűr tranzisztorból és egy hajszálvékony antennából áll. „Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy kifejlesszük az apró, alacsony feszültségű, kevés energiával működő elektronikus alkatrészeket és a rendkívül kisméretű glükózérzékelőket” – tette hozzá Otis.
A lencsébe beépített elektronikus alkatrészek azért nem gátolják a látást, mert a pupillán és a szivárványhártyán kívül helyezkednek el. A Google szakembereinek évekig tartott, mire kifejlesztették az alkatrészek miniatürizáláshoz szükséges hajszálvékony vezetékeket és mikrocsipeket, és létrehozták a valaha készült legkisebb glükózérzékelőt.
A kontaktlencsét az elmúlt 18 hónapban fejlesztették ki a Google X laboratóriumban, ahol a vezető nélküli, automatikus gépkocsit és a Google szemüveget is megalkották.
Ismerd meg a cukorbetegség 10 korai tünetét