Ez a mesterséges édesítőszer meggátolhatja a fogyást

 Egérmodellen kimutatták, hogy azonos étrenden tartott egerek közül, azok, melyek ivóvizükben aszpartámot kaptak, a tiszta víz helyett, több súlyt szedtek fel és produkálták a metabolikus szindróma egyes tüneteit.

A kutatók 4 csoportra osztották az egereket, majd 18 héten át követték őket. Az első két csoport normál étrenden volt, az egyik az étkezések mellé tiszta vizet, a másik pedig aszpartámmal édesített vizet ivott. A másik két csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, szintén tiszta/illetve aszpartámmal édesített vizet kaptak.

A kísérlet végén a normál étrenden tartott egyedek  két csoportja között minimális súlybeli különbség volt, míg a magas zsírtartalmú ételeket kapó egerek közül az aszpartámos csoport jóval nehezebbnek bizonyult, mint a sima vizet fogyasztók.

Az aszpartámot fogyasztó egereknél, étrendtől függetlenül, magasabb vércukor szintet mértek, mely glükóz-intoleranciát jelez. Szintén magasabb gyulladásos fehérje – TNF-alpha – szintet mértek a mesterséges édesítőszert kapott egerek vérében, mely a metabolikus szindrómához kapcsolódó szisztémás gyulladásra utal.

Melyik a károsabb a cukor vagy a cukorpótló?

Azt hogy a túlzott cukorfogyasztás káros lehet, már mindenki tudja, de vajon a cukorpótlók egészségesebbek lehetnek? Éljünk vékonyan vagy egészségesen, mert a kettő nem ugyanaz!

A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és más kellemetlen betegségekhez vezethet, ezért érdemes kordában tartani a cukorfogyasztást. Aki egészségesen szeretne élni, vagy épp diétázik, a boltok polcairól a cukorpótló szereket emeli le, a cukor előtt.

Ám a mesterséges anyagokkal megáldott cukorpótló szerek vajon nem károsak egészségünkre? Melyik a jobb választás? A kevesebb ám természetesebb cukor, vagy a mesterséges édesítőszer, amely tele van idegen anyaggal és mesterséges adalékokkal, Aki mindkettőtől fél, használjon felváltva cukrot, mézet, nádcukrot, vagy épp aszalt gyümölcsöt.

Ma már a boltok polcain széles a választék a különböző édesítőszerekből, de hogy melyik a legjobb, ki tudja. Különbséget kell tenni az édesítőszer és a cukorpótló között. Az édesítőszer szintetikus édesítő, amely mesterséges úton készül, nincs energia értékük, sem biológia hasznuk. Mivel nem emelik meg a cukorszintet így cukorbetegek és diétázók is előszeretettel fogyasztják.

A legismertebb édesítőszerek:

Szaharin:

Sokkal édesebb, mint a cukor, és árban is kedvezőbb kategóriába tartozik. A vásárlók többsége furcsa utóíze miatt márkát váltott. A termék érdekessége hogy Amerikában csak úgy lehet forgalomba hozni ezt a fajta édesítőszert, hogy rá van írva: állatkísérletekben rákot okoz.

Ciklamát:

A cukornál sokkal édesebb és hőre nem bomlik le, ezért főzni is jól lehet vele. Amerikában már ezt a fajta édesítőszert betiltották.

Aszpartam.

Az egyik legdrágább édesítőszer, amely hőre és fényre is igen érzékeny. A legtöbb cukormentes light termék ezzel van édesítve. A cukormentes üdítők, cukormentes fagylaltot, és más élelmiszerek pl. a rágók is tartalmaznak, ám nagy mennyiségben hasmenést és más kellemetlen tünetet is okozhat.

A vita továbbra is folyik arról, hogy mennyi a megengedett mennyiség ezekből a szerekből, az orvosok szerint igen komoly gondot okozhat a fogyasztásuk hosszú távon. Fejfájás, ízületi fájdalom, hajhullás, zsibbadás, hasmenés, gyomorfájdalom és mg sorolhatnánk a tüneteket. Ám a gyártók azt mondják, nem lehet annyit belőle elfogyasztani napi szinten, ami káros lehet szervezetünkre.

Ám azt is figyelembe kell venni, hogy a cukorfogyasztás az utóbbi években hatalmasat ugrott. Gondoljunk csak bele, mennyi olyan termék van a boltban, ami tartalmazz cukrot, a sok csokoládé, sütemény, üdítő, gabona pelyhek és még sorolhatnánk a termékek sokaságát.


Régen sokkal kevesebb cukrot fogyasztottunk, nem volt népbetegség a cukorbetegség és az elhízás em. Egyre kevesebb gyümölcsöt fogyasztunk, helyette inkább a cukros üdítők, a kekszek, és aprósütemények a menők. Talán a mesterséges édesítőszerek helyett inkább vissza kéne fogni az édes termékek fogyasztását, és több mézet, nádcukrot, vagy épp gyümölcsöt vásárolni.

Végül említsünk meg egy újfajta édesítőszert, a Steviát, amely Dél amerikai indiánok jóvoltából már nálunk is kapható, akár édesítőszerként, akár maga a növény is. A stevia csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterin szintet, levele 30 x édesebb a cukornál, míg a belőle készült kivonat kb. 300 x édesebb. Gombaölő hatása miatt a Candida ellen is hatásos. A növényről elég pár levelet leszedni és máris dobhatjuk a teába vagy kávéba. A növény már hazánkban is megvásárolható. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják rendszeresen. Amerikában a coca Colát már steviával édesítik.

Azt javasoljuk, hogy aki szeretne fogyókúrázni rövid időre bátran, váltsa fel a cukrot édesítőszerekre, ám aki egészségesen szeretne élni, inkább a cukorfogyasztást mérsékelje le.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.