3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra

 Ha itt a farsang időszaka, akkor a fánk nem hiányozhat az étkezőasztalról. Ezt a népszerű finomságot már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, és általában mézzel vagy halszósszal gazdagították. A mi hagyományos farsangi fánkunk kelt tésztából készül, és inkább finom lekvárral kínáljuk. Mutatunk neked 3 remek fánk receptet.

Fánkból mindig sokat süssél, ne aprózzad el, mert ha a család és a barátok rájárnak a farsangi bulin, egykettőre elfogy. Ezért inkább több legyen, mint kevesebb. A fánkkészítés során figyelj arra, hogy a dagasztás, a kelesztés és a szaggatás során is meleg vegye körül a fánktésztát, és ne érje hideg.

 

Farsangi fánk recept 1.variáció

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő

1 evőkanál kristálycukor

6 evőkanál porcukor

9 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

6 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál só

egy evőkanál citromlé

két kanál rumaroma

napraforgóolaj

 

Elkészítése:

Egy kis tálban vagy nagyobb pohárban futtasd fel az élesztőt, ehhez 1 dl langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy evőkanál kristálycukrot. Tedd meleg helyre pihenni. A tojásokat válaszd szét sárgájára és fehérjére, a fehérjéket verd fel kemény habbá. Ha már felfutott az élesztő, egy nagy keverőtálba tedd az összes hozzávalót, lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgájákat, vajat, sót, citromlevet, rumaromát, a felvert habot és a felfutott élesztőt. Egy fakanállal addig verjed a tésztát, míg szép, hólyagos nem lesz. Takard le, tedd félre meleg helyre kelni. Mikor szép nagyra megkelt, belisztezett konyhaasztalon nyújtsad ki két cm vastagságúra a tésztát, szaggasd ki egy pohárral, aztán takard le, és újra hagyjad kelni. Egy nagy lábosban forrósítsál annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne sütés közben. Tedd a fánkokat a forró olajba, és ha már aranyszínű az egyik oldaluk, fordítsad meg, és süssed meg a másik oldalát is. Így alakul ki rajtuk középen a jellegzetes szalag.  A megsült fánkokat vedd ki az olajból, tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beigya, aztán szórjad meg porcukorral. Kínálj a fánkok mellé baracklekvárt.

 

Farsangi fánk recept 2. variáció

 

Hozzávalók:

750 gramm liszt

5 dkg élesztő vagy másfél csomag sütőélesztő

5 dl tej

6 evőkanál cukor

2 tojássárgája

10 dkg olvasztott vaj

1 csomag vaníliáscukor

egy kávéskanálnyi só

porcukor

napraforgó olaj

 

Elkészítése:

Az élesztőt morzsold bele 1 dl langyos tejbe, és adjál hozzá egy kanálnyi cukrot. Tedd meleg helyre. (Ha szárított élesztőt használsz, akkor azt nem kell felfuttatni, csak egyszerűen a lisztbe keverni.) Miután felfutott, keverőtálban állítsad össze a lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, vajat és a felfutott élesztőt. Kezd el kidolgozni a tésztát egy fakanállal, addig verjed, míg hólyagos nem lesz. Takard le, kelesszed egy órát. Mikor megkelt, lisztezett konyhaasztalon nyújtsad 2 cm vastagságúra, és egy pohárral szaggasd ki. Hagyjad még fél órát kelni, aztán bő, forró olajban süssed ki a fánkokat. Szedd ki papírtörlőre a fánkokat, hintsed meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral. Persze más lekvárral is nagyon finom.

 

Farsangi fánk recept 3.variáció

 

Hozzávalók:

500 gramm liszt

egy pohár tej (2,5 dl kb.)

2 tojássárgája

3 csapott evőkanál kristálycukor

egy csomag vaníliáscukor

egy fél csomag élesztő (2,5 dkg)

10 dkg olvasztott vaj

csipet só

 

Elkészítése:

A pohárnyi tejben futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral. Mikor felfutott, add a liszthez, és keverd hozzá a tojássárgáját, olvasztott vajat, cukrot, vaníliáscukrot, és a csipet sót. Fakanállal addig dolgozd ki a tésztát, míg hólyagos nem lesz. Tedd félre kelni egy órát meleg helyre, aztán nyújtsad ki 2 cm vastagságúra. Szaggasd ki egy pohárral, aztán pihentesd még fél órát. Forró, bő olajban süssed ki, nyomj egy kis mélyedést a közepébe, mielőtt az olajba tennéd. Mikor megsült, szedjed papírtörlőre, hintsed meg porcukorral, és tálaláskor a közepébe tegyél lekvárt.

 

 

Jó étvágyat a finom farsangi fánkokhoz!

 

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.