Ha itt a farsang időszaka, akkor a fánk nem hiányozhat az étkezőasztalról. Ezt a népszerű finomságot már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, és általában mézzel vagy halszósszal gazdagították. A mi hagyományos farsangi fánkunk kelt tésztából készül, és inkább finom lekvárral kínáljuk. Mutatunk neked 3 remek fánk receptet.
Fánkból mindig sokat süssél, ne aprózzad el, mert ha a család és a barátok rájárnak a farsangi bulin, egykettőre elfogy. Ezért inkább több legyen, mint kevesebb. A fánkkészítés során figyelj arra, hogy a dagasztás, a kelesztés és a szaggatás során is meleg vegye körül a fánktésztát, és ne érje hideg.
Farsangi fánk recept 1.variáció
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő
1 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál porcukor
9 dl tej
12 dkg olvasztott vaj
6 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
egy evőkanál citromlé
két kanál rumaroma
napraforgóolaj
Elkészítése:
Egy kis tálban vagy nagyobb pohárban futtasd fel az élesztőt, ehhez 1 dl langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy evőkanál kristálycukrot. Tedd meleg helyre pihenni. A tojásokat válaszd szét sárgájára és fehérjére, a fehérjéket verd fel kemény habbá. Ha már felfutott az élesztő, egy nagy keverőtálba tedd az összes hozzávalót, lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgájákat, vajat, sót, citromlevet, rumaromát, a felvert habot és a felfutott élesztőt. Egy fakanállal addig verjed a tésztát, míg szép, hólyagos nem lesz. Takard le, tedd félre meleg helyre kelni. Mikor szép nagyra megkelt, belisztezett konyhaasztalon nyújtsad ki két cm vastagságúra a tésztát, szaggasd ki egy pohárral, aztán takard le, és újra hagyjad kelni. Egy nagy lábosban forrósítsál annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne sütés közben. Tedd a fánkokat a forró olajba, és ha már aranyszínű az egyik oldaluk, fordítsad meg, és süssed meg a másik oldalát is. Így alakul ki rajtuk középen a jellegzetes szalag. A megsült fánkokat vedd ki az olajból, tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beigya, aztán szórjad meg porcukorral. Kínálj a fánkok mellé baracklekvárt.
Farsangi fánk recept 2. variáció
Hozzávalók:
750 gramm liszt
5 dkg élesztő vagy másfél csomag sütőélesztő
5 dl tej
6 evőkanál cukor
2 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliáscukor
egy kávéskanálnyi só
porcukor
napraforgó olaj
Elkészítése:
Az élesztőt morzsold bele 1 dl langyos tejbe, és adjál hozzá egy kanálnyi cukrot. Tedd meleg helyre. (Ha szárított élesztőt használsz, akkor azt nem kell felfuttatni, csak egyszerűen a lisztbe keverni.) Miután felfutott, keverőtálban állítsad össze a lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, vajat és a felfutott élesztőt. Kezd el kidolgozni a tésztát egy fakanállal, addig verjed, míg hólyagos nem lesz. Takard le, kelesszed egy órát. Mikor megkelt, lisztezett konyhaasztalon nyújtsad 2 cm vastagságúra, és egy pohárral szaggasd ki. Hagyjad még fél órát kelni, aztán bő, forró olajban süssed ki a fánkokat. Szedd ki papírtörlőre a fánkokat, hintsed meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral. Persze más lekvárral is nagyon finom.
Farsangi fánk recept 3.variáció
Hozzávalók:
500 gramm liszt
egy pohár tej (2,5 dl kb.)
2 tojássárgája
3 csapott evőkanál kristálycukor
egy csomag vaníliáscukor
egy fél csomag élesztő (2,5 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
csipet só
Elkészítése:
A pohárnyi tejben futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral. Mikor felfutott, add a liszthez, és keverd hozzá a tojássárgáját, olvasztott vajat, cukrot, vaníliáscukrot, és a csipet sót. Fakanállal addig dolgozd ki a tésztát, míg hólyagos nem lesz. Tedd félre kelni egy órát meleg helyre, aztán nyújtsad ki 2 cm vastagságúra. Szaggasd ki egy pohárral, aztán pihentesd még fél órát. Forró, bő olajban süssed ki, nyomj egy kis mélyedést a közepébe, mielőtt az olajba tennéd. Mikor megsült, szedjed papírtörlőre, hintsed meg porcukorral, és tálaláskor a közepébe tegyél lekvárt.
Jó étvágyat a finom farsangi fánkokhoz!