Befőzési tippek cukor nélkül házilag

 Szívesen száműznéd a cukrot a házi befőttjeidből? Könnyen megteheted, hiszen a cukor nem nélkülözhetetlen adaléka a befőtteknek, ráadásul a gyümölcsök természetes cukortartalma is biztosíthatja a kellő édességet. A cukor valóban kiváló tartósítószer, ám más módszerekkel is tartós és finom befőttet készíthetsz.

A cukorral készült befőtt nem tartozik a legegészségesebb ételeink közé, ami elsősorban a magas hozzáadott cukortartalmának köszönhető. Ráadásul a tápértéke, vitamin- és ásványi anyag tartalma is kevesebb, mint a friss vagy akár a fagyasztott gyümölccsé. Ennek ellenére üde színfoltja az étrendünknek, finom desszert, izgalmas kiegészítő a főételek mellé savanyúság helyett, télen pedig az egyik fő gyümölcsforrásunk, ami ha vitamint nem is túl sokat, de legalább egészséges rostokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és felidézi a nyarat.

 

A legjobb befőzési tippek, ha a cukrot mellőzni szeretnéd

  • a cukor tartósítószer. Ha nem használsz, akkor másként kell ügyelned a tartósságra, és még gondosabban kell a befőzéshez használt üvegeket fertőtlenítened, csírátlanítanod. Forró vizes ecetes kimosást alkalmazz a cél érdekében. Ezt követi a nedves dunsztolás a hőkezelés és a maximális fertőtlenítés érdekében. A megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket állítsad fazékba, öntsél alá kétujjnyi magasan vizet, és lefedve főzzed fél órát úgy, hogy gyöngyözzön a víz. Ez a dunsztolás végez a maradék bacikkal is. Az üvegeket hagyd a fazékban kihűlni, majd töröld szárazra, és máris mehet a spájz polcára. Akár egy évig is eláll az így eltett gyümölcs. Bár általában ennél hamarabb el fog fogyni.
  • a vágóeszközök és a vágódeszka tisztasága, valamint az üvegek érintésmentes szárítása is fontos higiéniai feltétel.
  • soha ne használd kétszer ugyanazt a fedőt. Minden üveghez szerezz be újat, mivel a tiszta, sérülésmentes fedő és a tökéletes záródás a tartósítás fontos kulcsa.
  • az üvegekbe csak a gyümölcsök kerüljenek, semmilyen más adalékanyagot ne tegyél bele. Mivel cukor nélküli befőttet készítesz, fontos, hogy ép, sérülésmentes, alaposan megtisztított és finom, édes, érett gyümölcsöket válassz.
  • a gyümölcsök általában elegendő levet eresztenek, ezért vizet se töltsél az üvegbe. A kevés levet eresztő fajtákhoz azonban, mint például a keményebb körték, töltsed fel felforralt és lehűtött vízzel az üveget nagyjából a feléig. A gyümölcsök azon része, melyet nem lep lé, nem fog megromlani, ám megbarnul.
  • ha mégis tartasz attól, hogy fanyar lesz a befőtt, töltsed fel félig a gyümölcsöket hideg vízzel, és tegyél bele édesítőszert, ez lehet pár szem édeske tabletta, pár csepp stevia, vagy eritrol esetleg xilitol. Hagyjad a nedves dunsztban gyöngyözni fél órán át, majd a fazékban vagy paplan közé bugyolálva hagyjad kihűlni.

 

A cukor nélküli befőtt ugyan nem teljesen cukormentes, hiszen a gyümölcs természetes cukortartalma benne rejlik, ám mégis jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó bolti befőtt, ezért nyugodtabb szívvel eheted, ha vigyázni szeretnél a vonalaidra.

Ezt olvastad már? #befozes: 3 finom körte lekvár házilag: így nem kell bele tartósítószer!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.