Szervezetünk egy nagyon jól működő kémiai labor, de sajnos nem mindig tud különbséget tenni, a nagyon hasonló kémiai szerkezetű növényi vagy állati eredetű anyagoktól. Ezért aki valamilyen pollenallergiában szenved, különösképp figyeljen az étkezésre! Ezekben az esetekben figyeljünk a keresztallergiát okozó élelmiszerekre is és mellőzzük azok fogyasztását! Ilyenek például: görög- és sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, banán, napraforgómag, kamilla.
Egyes ételeinkben bizonyos baktériumok hisztamint termelnek, ezért állapotunkon a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek elhagyásával is javíthatunk. Az érlelés, füstölés hosszabb folyamata alatt jelentősen megnő a hisztamin tartalom. Kerüljük tehát az alkoholos italok, az érett sajtok (pl. camembert, ementáli, rokfort, minden penészes és füstölt sajt), az érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka), az olajos magvak, mogyoró (krémként is), csokoládé, fahéj fogyasztását.
Vitaminokkal és ásványi anyagokkal immunrendszerünket erősítve sokat segíthetünk szervezetünknek.
Az A és C-vitamin például hatékonyan csökkenti a gyulladásos tüneteket, és mérsékeli az allergiás jelenségért felelős hisztamin hatását. A B5-vitamin kitűnő fegyver az orrdugulás ellen. Érdemes hát párhuzamosan alkalmazni őket. ( C- vitaminból napi 3x 500 mg.) A kalcium és magnézium is hatékony az allergiás tünetek csökkentésében. Az E- vitamin antioxidáns tulajdonságainál fogva pedig erősíti szervezetünket, valamint hozzájárul a sejtek, idegrendszer, szív- és az érrendszer normál működéséhez. Jótékony hatású még a kurkuma-fokhagyma- gyömbér variáció, vagy a ginseng, illetve a homoktövis is. Az immunreakciókat az omega 3 zsírsavak szintén képesek csillapítani, ezért allergiaszezonban mindig érdemes külön pótolni ezeket. A száraz orrnyálkahártya kedvez a baktériumok megtelepedésének ezért ajánlatos a himalaya sós vizes átöblítés, valamint a kakukkfű+körömvirágos inhalálás. Ha a szemet irritálja az allergia, nagyon jó rá a szemvidítófű: 1 evőkanál gyógynövényt 2,5 dl vízzel forrázzuk le és azzal borogassuk. (A kamilla nem jó, mert szárít)
A ginko biloba csökkenti a szervezet allergén reakcióit, szabályozza az immunrendszer működését, csillapíthatja a légutak gyulladását, kiválóan alkalmazható az allergiás asztma kezelésére is.
Érdemes a tejet, tejtermékeket is kizárni az étrendből, mert a szervezet több és sűrűbb nyákot termel tőle.
A brokkoli is kitűnő, mert enyhíti a szénanáthát, illetve gazdag gyulladásgátló C-vitaminban és a benne lévő mustárolaj-glikozidok pedig csökkentik a légutak gyulladásait. A zöld leveles zöldségeket bátran fogyasszuk, mert gazdagok karotinoidokban és más antioxidánsokban. Szekunder növényi anyagokról van szó, melyek az allergiás tüneteket képesek leküzdeni. Együnk tehát – amikor csak lehetséges – zöld káposztát, spenótot, mángoldot és más sötétzöld zöldségféléket. Készítsük el őket egy kevés jó minőségű olívaolajjal, hogy a zsírban oldódó karotinoidok felszívódását elősegítsük. A csalán is kiváló ilyen esetekben, mert enyhíti azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek az allergiás tünetekkel járnak együtt, valamint hisztamintartalma miatt lehetővé teszi, hogy a szervezet bizonyos hisztaminmennyiséghez hozzászokjon. Jó barátaink még a hagyma, fokhagyma és alma. A kvercetin mely megtalálható bennük, egy másik hatékony növényi anyag, amely fegyverként szolgálhat az allergia elleni küzdelemben, mert hasonlóan hat, mint az antihisztaminok.
Allergia elleni teakeverék:
5 evőkanál csalán
3 evőkanál kakukkfű
3 evőkanál lándzsás útifű
3 Szúrós gyöngyajak
2 evőkanál cickafark
Ezeket keverjük össze, majd 1 evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, utána 15 perc pihentessük letakarva, végül minden nap 3x 1 csészével fogyasszunk belőle.