Az élelmi rostok között megkülönböztetünk vízoldékony és nem vízoldékony rostokat. Az előbbibe tartoznak például a pektinek, az utóbbiba a cellulózok. Táplálkozásunkban mindkettő szerepe fontos, hiszen mind a bélhámsejtek megfelelő védelme, mind a káros anyagok megkötése elengedhetetlen a béltraktusban. Emellett az említett rostok a teltségérzés fenntartásában, a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a koleszterin megkötésében, a hasznos bélbaktériumok szaporodási felületének biztosításában, valamint a bélrenyheség visszaszorításában és a megfelelő anyagcsere kialakításában is részt vesznek.
Napi 30-40 gramm rostra lenne szükségünk naponta, melynek jó ha a felét fogyasztjuk, pedig nemcsak egészségünk védelméhez, de az elhízás elkerüléséhez is nagyon fontosak. Szervezetünkben a rost nagy mennyiségű folyadékot köt meg, ezért sokáig fenntartja a jóllakottság érzetét, lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, ezáltal a vércukorszintünk is kiegyenlített lesz és nem tőrnek ránk evési rohamok. Tehát még a fogyókúránkat is elősegíti. A rostok kellő hasznosulását úgy érhetjük el, ha minimum napi 2-2,5 liter folyadékot iszunk fogyasztásuk mellett.
Ha rostban gazdag étkezésre gondolunk, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákból, búzából készült pékáruk jutnak eszünkbe, pedig léteznek más magas rosttartalmú gluténmentes alapanyagok, mint például a köles, hajdina, cirok, barnarizs-liszt vagy más maglisztek, illetve zab, alma, cukornád, és bambuszrost, melyekkel a rosttartalom növelhető. Az is jó megoldás lehet, ha a korábban bevált, de alacsony rosttartalmú összetevőket tartalmazó recepthez útifűmaghéjat, vagy a fent említett rostokból adunk. Használhatjuk őket még kenyerekhez, pékárukhoz, süteményekhez, sűrítésre egyaránt.
Nagyon fontosak a hüvelyesek, a brokkoli és a káposztafélék is, melyeknek ugyancsak magas a rosttartalma. Ne feledkezzünk még el az olajos magvakról sem, melyek a rost mellett értékes telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak, amik gyulladáscsökkentőek és jó hatással vannak a bél nyálkahártyájára. Kevéssé ismert, szintén gluténmentes, kiemelkedő ásványi anyag források még quinoa, az amarant és a chiamag, mely jól passzol mindenféle gyümölcshöz, növényi tejekhez, joghurtokhoz, de saláták mellé is tálalhatjuk, vagy lisztjükkel sűríthetjük ételeinket.