Az inzulinrezisztencia is összefüggésben áll a máj és epe túlterheltségével. A hasnyálmirigyünk kimerül és nem tudja megfelelően végezni a munkáját. Kevés enzim termelődik, így a szervezetünk nem tud mit kezdeni a bekerülő szénhidráttal és a cukor nem képes bejutni a sejtekbe, ezáltal sejtjeink nem jutnak energiához és éheznek. Nagyon fontos, hogy az inzulinrezisztencia diétájának alapja a szénhidrátfogyasztás korlátozása, és a napi étkezések több kisebb adagra felosztása legyen.
Segítsük a hasnyálmirigyünket oly módon, hogy kerüljük a magas állati fehérjetartalmú ételeket. Fogyasszunk minél több növényi fehérjét, hidegen sajtolt olajat( len, olíva, szezám, búza, repce, valamint figyeljünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag bejuttatására, mint a króm, cink, magnézium, B( különösen B6), C és E-vitaminokra. Sajnos a legtöbb ember többnyire gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyaszt, pedig az összetett szénhidrátok bontásához több idő kell, tehát sokkal egyenletesebben, fokozatosabban fognak felszívódni és bejutni a vérkeringésünkbe, ezért a vérünk glükóz szintje is kevésbé fog megemelkedni. Ha pedig a cukor egyenletesebben jut a vérkeringésbe, a hasnyálmirigyünknek sem kell egyszerre nagy mennyiségű inzulint kiválasztania. Éppen ezért a magas rosttartalmú zöldségek fogyasztását célszerű a legtöbb étkezésünkbe beiktatni nyersen, saláta formájában, párolva, zsírszegényen elkészítve. Ezek mellett pedig minél több kölest, hajdinát, amarantot, quinoát fogyasszunk köretként.
Gyümölcsök közül néhány kivételtől eltekintve minden gyümölcs fogyasztható, oly módon, hogy szénhidrát tartalmukat számoljuk. A szőlő, a banán és az aszalt gyümölcsök kerülendőek, mert koncentrált cukortartalmuk miatt percek alatt magasba röpítik a vércukorszintet. A görögdinnyéből is hajlamosak vagyunk a nagy melegben olyan mennyiséget elfogyasztani, ami már számottevő cukorbevitelnek számít, ezért arra is figyeljünk! Ha gyümölcsökből otthon levet készítünk, a nyert lével úgy kell számolni, mint magával a gyümölccsel. A lekvár, befőtt, kompót cukor nélkül, vagy agavé sziruppal, xilittel, eritrittel otthon is elkészíthető.
Édesítéshez kiválóak a szirupok, mint például az agavé, kókuszvirágcukor, de használhatunk eritritet, vagy nyírfacukrot is. A cukor mellett a keményítőt tartalmazó ételek (pl. burgonya) fogyasztását is minimalizáljuk.
Fahéj kapszula is hasznunkra válhat, mert csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet.
Gyógynövényeinkről se feledkezzünk meg! Itt van például a gyermekláncfű, melynek a gyökere magas inulin tartalma miatt természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, valamint nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Elkészítése: a gyökeréből 1 teáskanálnyi mennyiséget 4-5 percig főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le. Ha az egész növényt használjuk akkor 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 4 hétig fogyasszuk, majd tartsunk 2 hét szünet
A hasnyálmirigy tehermentesítése céljából a növényi eredetű zsírok és hidegen sajtolt olajak, növényi tejek és tejtermékek, zöldségek és saláta, articsóka, a kelbimbó, a hajdina, köles, chiamag, az uborka, a fokhagyma, zöldbab, a vöröshagyma, a szójabab kiváló. Javasolt fűszerek: borsikafű, majoránna, kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, petrezselyem. A görögszéna mag, mely nemcsak a vércukorszintet, hanem a koleszterinszintet is csökkenti.
Az illóolajok, mint például eukaliptusz, vagy citromolaj is nagyon hasznosak. Tegyük fürdővizünkbe, vagy masszírozzuk velük testünket úgy, hogy valamilyen olajba csepegtessünk az egyikből 5 cseppet.
Ásványi anyagok és a vitaminok is kiemelkedően fontosak, ilyenek például a króm és magnézium, mert segítik az inzulin hatását, ezzel csökkentve a vércukor- és a káros koleszterin szintet, szerepet játszanak a szénhidrátok, a zsír anyagcseréjében és, hogy a sejtek megfelelően reagáljanak az inzulinra(algák, spirulina). A cink pedig azért elengedhetetlen, mert a cukorbetegségben szenvedők szervezetében lassabban szívódik fel és gyorsabban ürül. Pl: gyömbér, tökmag, kesudió, napraforgómag, búzacsíra, algák, chiamag, köles, hüvelyesek, hajdina, amarant stb.
Vitaminok közül: a B-vitaminok segítenek a szőlőcukor energiává alakításában és mérséklik a diabétesz által okozott idegsejt pusztulását (sörélesztőpehely, gabonák, algák).
E-vitamin a koszorúér-megbetegedés és a rossz keringés ellen kiváló. (maglisztek, chiamag, olajak)
Ginkgo: diabétesz szövődményei, az idegsejt károsodása és az érelmeszesedés esetén.
Ginseng: segíti a vércukor szintjének szabályozását a vérben és javítja a vérkeringést.
Spirulina: érvédő, vércukorszint szabályzó, komplex ásványi anyag és vitamin forrás.
Az inzulinrezisztencia megelőzése és leküzdése nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a cukorbetegséget védi ki, hanem komoly védelmet jelent a depresszióval szemben is, ezért figyeljünk kellőképpen oda magunkra!