Az ősz számos olyan gyümölcsöt tartogat számodra, melyek teli vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, s értékes rostokkal, melyek fogyasztásával csökkentheted a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, fogyókúránál pedig fokozhatod a jóllakottság érzését. A napi rostbevitel ajánlott mennyisége felnőtteknek 25-35 gramm, s ennek a mennyiségnek a fedezésében a következő 5 őszi gyümölcs sokat segíthet:
1.Alma
Az alma az egyik leggyakoribb és legegészségesebb őszi gyümölcsünk. Bővelkedik erős antioxidáns és rákellenes vegyületekben, melyek csökkenthetik egyes rákkeltő enzimek aktivitását. Fogyasztásával csökkentheted a keringési, a daganatos és a degeneratív betegségek, így például az Alzheimer-kór kockázatát is. Védi a csontok, a gyomor és a tüdő egészségét, de még a cukorbetegség rizikóját is mérsékli. Egyik fő összetevője a pektin, egy vízben oldódó rost, mely támogatja az emésztőrendszer egészséges működését, és hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. Egy közepes nagyságú almában 4 grammot találsz az értékes rostokból.
2.Füge
Rosttartalma ugyan elmarad az almáétól, de így is értékes forrást jelent. Egy nagyobbacska füge 2 gramm rostot tartalmaz, szóval ha már pár darabot elfogyasztasz belőle, máris jelentősen hozzájárultál az ajánlott rostmennyiséghez. Aszalt formában azonban ennek a mennyiségnek csaknem a négyszeresét rejti! A füge rosttartalma elősegíti a koleszterinszint csökkenését, támogatja a vércukorszint jobb kontrollálását, és segíti a székrekedés megelőzését.
3.Körte
Egyetlen közepes nagyságú körte 6 gramm rosttartalommal büszkélkedhet, érdemes hát naponta legalább egyet elfogyasztanod belőle. Természetesen nem csak nyersen ajánlott csemegézni, hiszen számos őszi receptet dobhatsz fel körtével, mely még ízletesebbé és táplálóbbá varázsolja a finom fogásokat. Ha diétázol, akkor se hagyd ki a körtét, hiszen alacsony kalóriatartalma és teltségérzetet fokozó rostjai segíteni fognak a súlycsökkentésben.
4.Szilva
Minden formában nagy kedvenc: lekvárként, aszalva, befőzve, gombócban, de nyersen is egyél belőle, ha itt a szezonja! A szilva rendkívül gazdag antioxidáns polifenolokban, flavonoidokban, proantocianidinekben. Segít a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében, védi a szív- és érrendszer, a csontok és a máj egészségét, káliumtartalma jótékonyan hat a szív, az izom és az idegműködésre. Magas rosttartalma fenntartja az egészséges bélműködést, és gátolja a székrekedés valamint a hasmenés kialakulását is.
5.Datolyaszilva
Ezt a különleges termést sok helyütt nem is egyszerűen gyümölcsként, hanem gyógynövényként tartják számon. Igazán egészségessé teszi magas vitamin- és ásványi anyag, valamint rost- és pektintartalma. Megelőzésként, illetve gyógyhatása miatt fogyasztják pajzsmirigy-betegségek, krónikus hátfájás, érelmeszesedés, magas vérnyomás, és vérszegénység esetén. Egy közepes datolyaszilva 4 gramm rostot rejt magában. Rendkívül gazdag vasban és C-vitaminban, ezért a megfázásos időszak közeledtével immunerősítés céljából is érdemes fogyasztanod.