A jól működő egészséges szervezet megfelelő antioxidáns védelemmel rendelkezik. Viszont ha ez a védelmező mechanizmus valamilyen okból kifolyólag kimerül, a kialakuló betegségek az átlagosnál súlyosabbak és több szövődménnyel is járnak.
A megfelelő antioxidáns védelem fenntartásában kétségkívül a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásé a főszerep. Az egyre hatékonyabb felvilágosítás ellenére táplálkozási szokásaink még mindig nem megfelelőek. Alacsony a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának aránya. Az élelmiszer- adalékok és a helytelen élelmiszer-előállítási technológiák további szabadgyök képződéshez vezetnek. Ezek mellett, pedig még súlyosabbá teszi a helyzetet a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a levegő- és környezetszennyezés.
Az antioxidáns család legerősebb tagjai a flavonoidok. A növények saját védelmükre termelik a flavonoidokat, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV-sugárzás ellen. Ezen kívül természetes színezőanyagok, íz-, illatkomponensek. Fontos szerepük van az immunvédelemben, gyulladáscsökkentők, antiallergének, de antibakteriális hatásuk is van. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a vérlemezkék összetapadási képességét, így véralvadás-mérséklő és koleszterinszint csökkentők is. Ezek mellet a flavonoidok a C-vitamin hatását is fokozzák, és gátolják annak lebomlását. Flavonoidok például: áfonya, fekete szőlő, szőlőmagliszt-őrlemény, fekete ribizli, fekete bodza, kökény, csipkebogyó, szeder, meggy, hagymafélék, fehérrépa, spenót, sóska, zeller és a különböző lencsefajták állnak előkelő helyen, de a padlizsán, a káposztafélék és a cékla, dió, szezámmag.
Az aszkorbinsav -vagyis a C-vitamin is fontos, mert csökkenti az artériák meszesedését, a magas koleszterinszintet, a vérnyomást, a rák kockázatát és erősíti az immunrendszert. Fontos antioxidáns még az E-vitamin is, mely enyhíti a fáradékonyságot, oxigént juttat a szövetekbe, szelénnel együtt alkalmazva, pedig szabad gyök semlegesítő. (Megtalálható a búzacsírában, szezám, len, napraforgómagokban és olajokban)
Az A-vitaminról se feledkezzünk meg, mert ő is fontos antioxidánsunk. Az A-vitamin és a karotinoidok védenek minket az oxigén-szabadgyökökkel szemben, közömbösítik a peroxidgyököket és a látás, az immunfolyamatok, a csontanyagcsere, a növekedés, illetve a hámképződés folyamatában is részt vesznek. Ezek mellet fontosak a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok megelőzésében is. Provitaminjai megtalálhatóak: sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.
Élelmiszereink mellet, egyre több gyógynövényről derül ki, hogy kedvező hatását antioxidáns tulajdonságának is köszönheti. A teljesség igénye nélkül közülük néhány: zöld- és fekete tea, mate tea, kék szőlő, fekete ribizli, gránátalma, áfonya, paradicsom, articsóka, homoktövis, valamint számos fűszernövény is ide sorolható, mint például a rozmaring, citromfű vagy a kakukkfű.
Antioxidáns sütemény szőlőmagból
Szőlőmag segítségével lehetséges antioxidánsokkal dúsított sütemény előállítása – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Journal of Food Science című szakfolyóiratban tettek közzé.
A szakértők szerint a szokásoshoz képest tízszer több antioxidánst tartalmazó desszert éppolyan finom lenne, mint hagyományos társai.
A szőlőmag-kivonat igen gazdag antioxidánsokban, amelyek az emberi szervezet számára hasznos vegyületek, hiszen segítenek a szabadgyökök negatív hatásainak mérsékelésében. Ezáltal megelőző szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében. Ételösszetevőként azonban két hátrányuk is van: egyfelől kesernyések, ráadásul rosszul reagálnak a hevítésre.
A hátulütőket egy olyan technológiával lehet kiküszöbölni, melynek során az antioxidánsokat mikroszkóp alatt egy bizonyos anyaggal vonják be, így javítják az ízt és a hőtűrést.
Az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet (IFT) tanulmánya további vizsgálatot javasol arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns-mikrokapszulák beépíthetőek-e a sütőipari termékekbe a fogyasztók preferenciáit figyelembe véve. Emellett a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a különleges sütemények akkor arathatnak igazán nagy sikert, ha felvilágosító kampány előzi meg forgalomba hozatalukat, mert a közönségnek is tisztában kell lennie az antioxidánsok jótékony hatásaival.