Ezek a legfontosabb antioxidánsok

A jól működő egészséges szervezet megfelelő antioxidáns védelemmel rendelkezik. Viszont ha ez a védelmező mechanizmus valamilyen okból kifolyólag kimerül, a kialakuló betegségek az átlagosnál súlyosabbak és több szövődménnyel is járnak.

Antioxidáns tartalmú élelmiszerek

A megfelelő antioxidáns védelem fenntartásában kétségkívül a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásé a főszerep. Az egyre hatékonyabb felvilágosítás ellenére táplálkozási szokásaink még mindig nem megfelelőek. Alacsony a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának aránya. Az élelmiszer- adalékok és a helytelen élelmiszer-előállítási technológiák további szabadgyök képződéshez vezetnek. Ezek mellett, pedig még súlyosabbá teszi a helyzetet a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a levegő- és környezetszennyezés.

Az antioxidáns család legerősebb tagjai a flavonoidok. A növények saját védelmükre termelik a flavonoidokat, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV-sugárzás ellen. Ezen kívül természetes színezőanyagok, íz-, illatkomponensek. Fontos szerepük van az immunvédelemben, gyulladáscsökkentők, antiallergének, de antibakteriális hatásuk is van. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a vérlemezkék összetapadási képességét, így véralvadás-mérséklő és koleszterinszint csökkentők is. Ezek mellet a flavonoidok a C-vitamin hatását is fokozzák, és gátolják annak lebomlását. Flavonoidok például: áfonya, fekete szőlő, szőlőmagliszt-őrlemény, fekete ribizli, fekete bodza, kökény, csipkebogyó, szeder, meggy, hagymafélék, fehérrépa, spenót, sóska, zeller és a különböző lencsefajták állnak előkelő helyen, de a padlizsán, a káposztafélék és a cékla, dió, szezámmag.

Az aszkorbinsav -vagyis a C-vitamin is fontos, mert csökkenti az artériák meszesedését, a magas koleszterinszintet, a vérnyomást, a rák kockázatát és erősíti az immunrendszert. Fontos antioxidáns még az E-vitamin is, mely enyhíti a fáradékonyságot, oxigént juttat a szövetekbe, szelénnel együtt alkalmazva, pedig szabad gyök semlegesítő. (Megtalálható a búzacsírában, szezám, len, napraforgómagokban és olajokban)

Az A-vitaminról se feledkezzünk meg, mert ő is fontos antioxidánsunk. Az A-vitamin és a karotinoidok védenek  minket az oxigén-szabadgyökökkel szemben, közömbösítik a peroxidgyököket és a látás, az immunfolyamatok, a csontanyagcsere, a növekedés, illetve a hámképződés folyamatában is részt vesznek. Ezek mellet fontosak a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok megelőzésében is.  Provitaminjai megtalálhatóak: sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.

Élelmiszereink mellet, egyre több gyógynövényről derül ki, hogy kedvező hatását antioxidáns tulajdonságának is köszönheti. A teljesség igénye nélkül közülük néhány: zöld- és fekete tea, mate tea, kék szőlő, fekete ribizli, gránátalma, áfonya, paradicsom, articsóka, homoktövis, valamint számos fűszernövény is ide sorolható, mint például a rozmaring, citromfű vagy a kakukkfű.

Antioxidáns sütemény szőlőmagból

Szőlőmag segítségével lehetséges antioxidánsokkal dúsított sütemény előállítása – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Journal of Food Science című szakfolyóiratban tettek közzé.

A szakértők szerint a szokásoshoz képest tízszer több antioxidánst tartalmazó desszert éppolyan finom lenne, mint hagyományos társai.

A szőlőmag-kivonat igen gazdag antioxidánsokban, amelyek az emberi szervezet számára hasznos vegyületek, hiszen segítenek a szabadgyökök negatív hatásainak mérsékelésében. Ezáltal megelőző szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében. Ételösszetevőként azonban két hátrányuk is van: egyfelől kesernyések, ráadásul rosszul reagálnak a hevítésre.

A hátulütőket egy olyan technológiával lehet kiküszöbölni, melynek során az antioxidánsokat mikroszkóp alatt egy bizonyos anyaggal vonják be, így javítják az ízt és a hőtűrést.

Az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet (IFT) tanulmánya további vizsgálatot javasol arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns-mikrokapszulák beépíthetőek-e a sütőipari termékekbe a fogyasztók preferenciáit figyelembe véve. Emellett a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a különleges sütemények akkor arathatnak igazán nagy sikert, ha felvilágosító kampány előzi meg forgalomba hozatalukat, mert a közönségnek is tisztában kell lennie az antioxidánsok jótékony hatásaival.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.