Az aszalt gyümölcs a természet egyik legfinomabb édessége, egészséges téli csemege, és bármikor fogyaszthatod, mint egy finom snacket. Az elkészítése sem bonyolult, úgyhogy ha ilyen formában választod a tartósítást, eláruljuk, hogyan fogj hozzá!
A gyümölcs előkészítése az aszaláshoz
- az érett gyümölcsöket alaposan mosd meg hideg vízzel, távolíts el róluk minden szennyeződést és hibát.
- ha szükséges, vágjad fel egyforma darabokra, mert így mindegyik egyforma mértékben fog aszalódni.
- egyes gyümölcsök – őszibarack, alma – jobban aszalódnak, ha eltávolítod a héjukat.
- a gyümölcsöd szebb lesz, és nem fog elszíneződni, ha 10 percre citromos vízbe áztatod. A citromos fürdő után papírtörlőn szárítsd meg a gyümölcsöket.
Az aszalás folyamata a sütőben
- Melegítsed elő a sütőt 130-160 Celsius fokra. Vékonyabb, szeletekre vágott gyümölcsökhöz (almához, körtéhez, banánhoz) válaszd az alacsonyabb hőfokot, egész szemekhez, például eperhez, szilvához a magasabb hőmérsékletet.
- Tegyél sütőpapírt a sütőlapra, és helyezd el egyetlen rétegben a gyümölcsöket úgy, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz. A szeletekre rátehetsz nehezékként egy másik sütőlapot, hogy száradás közben ne kunkorodjanak fel.
- Helyezd a gyümölcsökkel teli sütőlapot a sütőbe, és két óránként forgasd meg a sütőlapot.
Mennyi ideg tart az aszalás?
- 6 órán át kell aszalni a szilvát, őszibarackot, almát, körtét, banánt
- 8-10 órát kell aszalni a szőlőt és a citrusfélék héját
- 12 órán át szükséges aszalni a sárgabarackot, cseresznyét, epret
Onnan tudhatod, hogy aszalt gyümölcsöd elkészült, hogy bőrszerű a tapintása, állaga rugalmas, hajlékony.
Az aszalt gyümölcsök tárolása
A kész gyümölcsöket a sütőből egyenesen tedd egy tiszta, jól zárható üvegedénybe. Négy-öt napig hagyd nyitva az edényt, hogy a maradék nedvesség is eltávozhasson a gyümölcsökből. Ezután zárd le az üveget, és élvezd egész télen át az egészséges aszalt gyümölcsöket, melyek kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrást jelentenek számodra a következő friss gyümölcsszezonig.