Így készíts aszalt gyümölcsöt házilag sütőben

Az aszalt gyümölcs a természet egyik legfinomabb édessége, egészséges téli csemege, és bármikor fogyaszthatod, mint egy finom snacket. Az elkészítése sem bonyolult, úgyhogy ha ilyen formában választod a tartósítást, eláruljuk, hogyan fogj hozzá!

A gyümölcs előkészítése az aszaláshoz

  • az érett gyümölcsöket alaposan mosd meg hideg vízzel, távolíts el róluk minden szennyeződést és hibát.
  • ha szükséges, vágjad fel egyforma darabokra, mert így mindegyik egyforma mértékben fog aszalódni.
  • egyes gyümölcsök – őszibarack, alma – jobban aszalódnak, ha eltávolítod a héjukat.
  • a gyümölcsöd szebb lesz, és nem fog elszíneződni, ha 10 percre citromos vízbe áztatod. A citromos fürdő után papírtörlőn szárítsd meg a gyümölcsöket.

Az aszalás folyamata a sütőben

  • Melegítsed elő a sütőt 130-160 Celsius fokra. Vékonyabb, szeletekre vágott gyümölcsökhöz (almához, körtéhez, banánhoz) válaszd az alacsonyabb hőfokot, egész szemekhez, például eperhez, szilvához a magasabb hőmérsékletet.
  • Tegyél sütőpapírt a sütőlapra, és helyezd el egyetlen rétegben a gyümölcsöket úgy, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz. A szeletekre rátehetsz nehezékként egy másik sütőlapot, hogy száradás közben ne kunkorodjanak fel.
  • Helyezd a gyümölcsökkel teli sütőlapot a sütőbe, és két óránként forgasd meg a sütőlapot.

Mennyi ideg tart az aszalás?

  • 6 órán át kell aszalni a szilvát, őszibarackot, almát, körtét, banánt
  • 8-10 órát kell aszalni a szőlőt és a citrusfélék héját
  • 12 órán át szükséges aszalni a sárgabarackot, cseresznyét, epret

Onnan tudhatod, hogy aszalt gyümölcsöd elkészült, hogy bőrszerű a tapintása, állaga rugalmas, hajlékony.

Az aszalt gyümölcsök tárolása

A kész gyümölcsöket a sütőből egyenesen tedd egy tiszta, jól zárható üvegedénybe. Négy-öt napig hagyd nyitva az edényt, hogy a maradék nedvesség is eltávozhasson a gyümölcsökből. Ezután zárd le az üveget, és élvezd egész télen át az egészséges aszalt gyümölcsöket, melyek kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrást jelentenek számodra a következő friss gyümölcsszezonig. 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.