A jól összeállított müzli keverék vitaminban és ásványi anyagban gazadag, magas a rosttartalma, és a jóllakottság érzetét kelti.
Nézzük mit érdemes egy jól összeállított müzli keverékbe tenni:
Zabpehely:
Ez az alapja a legtöbb müzlinek. A zabpehely gazdag szénhidrátban, magas a rosttartalma, sok vasat és cinket tartalmazz, segíti az emésztést, valamint eltelít, így nem kell attól félni, hogy fél óra múlva már újra éhesek leszünk.
A boltban választhatunk durva szemű, illetve apró zabpelyhet, attól függően mit szeretnénk belőle készíteni. A ropogós müzli keverékbe a nagyszerű változatot válasszuk, ám ha zabkását szeretnénk főzni, az apró szemű a jó választás. Ma már kapható gluténmentes zabpehely is, így a gluténérzékenyeknek sem kell lemondani erről a finomságról.
Lenmag
Akinek gondja van az emésztésével, vagy csak fogyni szeretne pár kilót a lenmagot ne hagyja ki a müzli keverékből.
A lenmagban nagyon sok a telítetlen omega 3 zsírsav, vas és folsav is található benne. A lenmag felszínén az emésztés során képződő nyálka serkenti a belek működését, így felgyorsítja az anyagcserét.
Chiamag
A chiamag szintén gazdag A-, E-, C-, B1- és B2-vitaminban, de az omega3 zsírsav tartalma is igen magas. Ha chia magot szeretnénk a müzli keverékbe tenni, ne felejtsük el, hogy fogyasztás előtt be kell áztatni, akár tejbe, akár joghurtba, 15-20 perc alatt megszívja magát és megduzzad.
Pelyhek
Ma már igen nagy a választék a pelyhek területén, tehetünk a müzlibe rozspelyhet, kukoricapelyhet, tönkölybúza pelyhet, vagy rizspelyhet, mindegyik jó hatással lesz egészségünkre.
A pelyhek mellett különböző korpák is kapható, zabkorba, búzakorpa, ezek is segítik emésztésünket.
Kiegészítők:
A müzli keveréket feldobhatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, szezámmaggal, dióval, mogyoróval, mandulával, és egyéb száraz hozzávalóval. Készíthetünk müzli keveréket több féle változatban, ám arra figyeljünk, hogy mindig csak olyan mennyiséget készítsünk el, amit kb. 1 hónap alatt el is fogyasztunk.
Az így kapott müzli keveréket reggelente tehetjük tejbe, joghurtba, kefirbe, de adhatunk hozzá mandulatejet, rizstejet is. Akár egy éjszakára be is áztathatjuk, így reggelre a hozzávalók megpuhulnak.