A medvehagyma ásványianyag-tartalma
A medvehagyma gazdag ásványai anyagokban, szelénben, vasban, cinkben, kalciumban és magnéziumban, továbbá antioxidáns flavonoidokban, klorofillban és vitaminokban is. A levél igen értékes C-vitaminforrás.
A medvehagyma jótékony hatásai
- kedvezően hat emésztési zavarok, puffadás, székrekedés és hasmenés esetén.
- csökkentheti a magas vérnyomás rizikóját, továbbá az érelmeszesedés és a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összetapadását, és jótékonyan hat a szívizomszövetre is.
- vér-, máj- és vesetisztító hatású.
- csökkenti a gyulladásokat.
- vírus- és baktériumellenes tulajdonsággal bír, megfázás és influenza idején is érdemes fogyasztani, megkönnyíti a légzést, és köhögéscsillapító hatású.
- nyugtatja a fekély által irritált gyomrot.
- fájdalomcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és a szédülést.
A medvehagyma felhasználása
Amennyiben a gyógyhatásai miatt szeretnénk fogyasztani, érdemes még virágzás előtt, áprilisban-májusban begyűjteni a fiatal leveleket. A gumókat egészen augusztusig „szüretelheted”. Gyertyános, tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében tömegesen bukkanhatsz rá. Bár a fagyasztóba is elteheted, illetve tartósíthatod sóban vagy olajban, a friss medvehagyma értékes hatóanyagainak többsége így elvész.
Sokféleképpen fogyasztható
A leveleket salátákhoz, levesekhez, húsokhoz fogyaszthatod, de készíthetsz belőle pesztót, zöld turmixot, fűszervajat, krémlevest, szószt vagy a spenóthoz hasonló főzeléket. Gumója a fokhagymával azonos módon hasznosítható.
Körültekintően gyűjtsd, mivel nagyon hasonlít olyan növényekre, például a májusi gyöngyvirágra, melyek akár végzetes mérgezést is okozhatnak. Ezektől egyébként egyszerűen megkülönbözteti erős fokhagyma illata. Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása. Mivel enyhén gátolja a véralvadást, műtétek előtt sem javasolt enni. Véralvadásgátló gyógyszer szedése mellett kérd ki orvosod véleményét.