Itt a medvehagyma szezonja

A medvehagyma ásványianyag-tartalma

A medvehagyma gazdag ásványai anyagokban, szelénben, vasban, cinkben, kalciumban és magnéziumban, továbbá antioxidáns flavonoidokban, klorofillban és vitaminokban is. A levél igen értékes C-vitaminforrás.

 

A medvehagyma jótékony hatásai

  • kedvezően hat emésztési zavarok, puffadás, székrekedés és hasmenés esetén.
  • csökkentheti a magas vérnyomás rizikóját, továbbá az érelmeszesedés és a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összetapadását, és jótékonyan hat a szívizomszövetre is.
  • vér-, máj- és vesetisztító hatású.
  • csökkenti a gyulladásokat.
  • vírus- és baktériumellenes tulajdonsággal bír, megfázás és influenza idején is érdemes fogyasztani, megkönnyíti a légzést, és köhögéscsillapító hatású.
  • nyugtatja a fekély által irritált gyomrot.
  • fájdalomcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagyma felhasználása

Amennyiben a gyógyhatásai miatt szeretnénk fogyasztani, érdemes még virágzás előtt, áprilisban-májusban begyűjteni a fiatal leveleket. A gumókat egészen augusztusig „szüretelheted”. Gyertyános, tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében tömegesen bukkanhatsz rá. Bár a fagyasztóba is elteheted, illetve tartósíthatod sóban vagy olajban, a friss medvehagyma értékes hatóanyagainak többsége így elvész.

Sokféleképpen fogyasztható

A leveleket salátákhoz, levesekhez, húsokhoz fogyaszthatod, de készíthetsz belőle pesztót, zöld turmixot, fűszervajat, krémlevest, szószt vagy a spenóthoz hasonló főzeléket. Gumója a fokhagymával azonos módon hasznosítható.

Körültekintően gyűjtsd, mivel nagyon hasonlít olyan növényekre, például a májusi gyöngyvirágra, melyek akár végzetes mérgezést is okozhatnak. Ezektől egyébként egyszerűen megkülönbözteti erős fokhagyma illata. Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása. Mivel enyhén gátolja a véralvadást, műtétek előtt sem javasolt enni. Véralvadásgátló gyógyszer szedése mellett kérd ki orvosod véleményét.

 

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.