Szezámmag – aprócska mag értékes tápanyagokkal

Egy maréknyi apró mag, melyet leginkább sós sütemények és a saláták tetejére szórunk, de mivel a magyar konyhának nem kifejezetten jellemző alapanyaga, keveset tudunk róla. A szezám Indiából származik, a közel egyméteresre megnövő lágyszárú növény virága rózsaszín, termése a gubóban található sok kis apró magvacska. Kevesen tudják, hogy a szezám egyike azoknak a fajoknak, melyeket ősidők óta termeszt az ember. Értékes tápanyagai mellet sokoldalúan felhasználható, ezért érdemes megismerkedni vele.

Az örök élet szimbóluma

Egyes országokban a szezám széles körben felhasznált alapanyag, fogyasztják nyersen, pirítva, péppé őrölve, olajként használva. A hindu hit szerint egy istenség által megáldott mag, mely az örök életet szimbolizálja, és gyógyító erővel bír. Indiában őshonos növényként először Japánt és Kínát hódította meg, majd továbbterjedt a mediterrán vidékekre, onnan pedig szerte a világ minden tájára.

Felhasználási módjai

A szezámmagot az ázsiai és a közel-keleti konyhában többnyire pirítva használják, gyakran kínálják salátákhoz, tésztaételekhez, sült krumplihoz, sült húsokhoz. Másik kedvelt felhasználási módja, hogy péppé őrlik, így kiváló alapja lehet különféle szószoknak. A tahini szezámmagból készül, és fontos alapanyaga a csicseriborsóból készült hummusznak. Nálunk kevésbé gyakori, de Japánban az édes ételekhez is tesznek egy keveset belőle, például a jellegzetes mochiban és fagyikban is előfordul.

Értékes tápanyagok

A szezámmag tartalmaz rezet, magnéziumot, mangánt és kalciumot. Magas antioxidáns hatásával támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, és megvéd a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Omega-6 zsírsav is található benne, ami segíti a szervezetben előforduló gyulladások csökkentését, valamint támogatja a szív és az érrendszer egészséges működését.

Aki szereti az új és izgalmas ízeket, annak érdemes egy próbát tennie ezzel a magocskával, hiszen minél változatosabban étkezünk, annál egészségesebbek leszünk.

A változatosság az Interfood számára is kiemelten fontos, ezért nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindig széles választékkal és folyamatosan megújuló étlappal várja kedves megrendelőit. Rendeljen házhoz tőlünk meleg ételt, lakjon jól az egész család!

(X)

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.