A lennövény tápláló és ízletes magvait már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. Nem véletlenül maradt fent a mai napig ez a fantasztikus mag, amit neked is érdemes nap mint nap fogyasztanod. A lenmag egy nagyon értékes olajos mag, mellyel rendbe teheted az emésztésed. Ismerd meg a lenmag jótékony emésztésjavító hatásait!
Mind a lenmag, mind az olaja igen értékes élelmiszer. Ha az emésztéseddel vannak gondok, akkor érdemes a magvakat beillesztened az étrendedbe, elsősorban őrölt vagy tört formában, hogy a hatásos tápanyagok, rostok könnyebben fel tudjanak szívódni. Ezeknek az aprócska magvaknak a fogyasztása hatalmas előnyökkel járhat az emésztésedre. Legalább olyan sok pozitív hatása van, amilyen változatos formában gazdagíthatod vele az étkezésed.
A lenmag pozitív hatásai:
- a lenmag a legjobb növényi omega-3-zsírsav forrás. Ha nem eszel halat, akkor mindenképpen fogyassz lenmagot az omega-3 miatt. Az omega-3 kiválóan csökkenti azokat a gyulladásokat, melyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
- a lenmag vízben oldódó rostokat tartalmaz, melyek megkönnyítik a bélrendszerből a salakanyagok távozását.
- lignánt is tartalmaz, mely egy fitoösztrogén hatású vegyület, és segíthet csökkenteni egyes daganatos betegségek kockázatát.
- a lenmag olaja is jótékony hatású, elősegíti a salakanyagok könnyebb ürülését azzal, hogy természetes módon „olajozza” meg a bélrendszer útját.
- a lenmag bőséges forrása a fehérjének, B-vitaminoknak, E-vitaminnak, magnéziumnak, foszfornak, cinknek, vasnak, kalciumnak és káliumnak.
- a lenmag gyógyhatásai között szerepel: az agyműködés serkentése, az immunrendszer erősítése, a koleszterinszint csökkentése, az ízületi gyulladások mérséklése, a székrekedés gátlása. A lenmag rostjai víz hatására megduzzadnak, ingerlik a bélfalat, ezért fokozzák a bélműködést, elősegítik a bélmozgást, a bélsár távozását, ugyanakkor puhítják is a székletet.
Ha lenmaggal egészíted ki az étkezésed, nem csak az emésztésed teheted rendbe, hanem rengeteg értékes vitaminnal és ásványi anyaggal is gazdagítod a tested.
Milyen formában juthatsz lenmaghoz?
Lenmag egészben, törve, őrölve és olaj formájában kapható. A legjobb, ha törve fogyasztod, vagy őrölve, mivel így a kemény maghéj alól könnyebben felszabadulnak a tápanyagok a gyomrodban, és jobban hasznosulnak. Egészben leginkább péksüteményt szórhatsz meg vele, vagy az ételeket díszítésként. Ugyan ezt is el lehet rágni, de leggyakrabban egészben nyeljük le, így szinte emésztetlenül halad át a bélrendszeren, és semmi nem hasznosul belőle. Tört formában azonban hozzájutunk értékes rostjaihoz, melyek így segíteni tudnak a salakanyagok könnyebb távozásában, és a bélsár puhításában, gátolva a székrekedés kialakulását. Természetesen beszerezhetsz egész magvakat is, hiszen úgy a leggazdaságosabb, de otthon fogyasztás előtt őröld meg egy kávédarálóban. Ha túl sok van belőle, nyugodtan fagyaszd le, így elejét veheted annak, hogy a mag olajtartalma megavasodjon.
Emésztésed szempontjából az olaj kevésbé értékes, mert rostokat nem tartalmaz, de azért így is segítheti kismértékben a bélmozgást.
Hogyan építheted be az étkezésedbe a lenmagot?
- adhatod a reggeli gabonapehelyhez
- belekeverheted turmixba, smoothie-ba, joghurtba, növényi joghurtba, tejbe, gyümölcslébe, krémsajtba, szendvicskrémbe
- megszórhatod vele a salátádat, salátaöntetbe is keverheted
- főételeidet is megszórhatod vele, de bele is sütheted a fasírtba, házi kenyérbe, péksüteményekbe, belecsempészheted szószokba, főzelékbe, de még a panírmorzsába is.
Mennyi lenmagot ehetsz egy nap?
A lenmag napi ajánlott adagja nincsen meghatározva, de általában egy-két csapott evőkanállal lehet fogyasztani. Nagyon fontos, hogy ha eddig nem étkeztél rostban gazdagon, akkor ne kezd nagy mennyiséggel, fokozatosan vezesd be az étkezésedbe. Ügyelj rá, hogy ha több rostot eszel, több folyadékot is kell innod, máskülönben a rostok nem tudják kifejteni jótékony hatásukat, és székrekedést okozhatnak. Olajából a napi ajánlott mennyiség 1-2 evőkanál.
A lenmag érezhetően javítani fog az emésztéseden. Mind az olajat, mint a magokat érdemes rendszeresen fogyasztanod. Viszont lenmagot sose adj csecsemőnek és kisgyereknek, és ha gyógyszert szedsz, akkor a bevétel és a lenmag fogyasztása között legalább két óra teljen el.
Az olajos magvak közül a lenmag tartalmazza a legtöbb zsírsavat, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen az egészséges működéshez. A magok 35-40 %-a zsírsav, és ennek 72 %-a esszenciális, amely szinte nélkülözhetetlen a szervezet számára. Míg a tökmagban 15% ,a dióban 5 % az esszenciális zsírsavak aránya addig a lenmagban 40 %.
Emellett a lenmag tartalmaz még fehérjét, vitaminokat: A, B1, B2, B6, C, D és E vitamint, folsavat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, ként, vasat, cinket, krómot, jódot.
A magas esszenciális zsírsav és vitamin tartalma miatt a lenmag az egyik legértékesebb táplálékunk lehet. Aki rendszeresen fogyaszt lenmagot, biztos lehet benne, hogy a sejtjei sokkal ellenállóbak lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott emberek sejtjei.
A rendszeres lenmag fogyasztása serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti az érelmeszesedés folyamatát, és gátolja a mellrák kialakulásnak kockázatát. A székrekedés ellen is alkalmazható, mivel ártalmatlan hashajtó, kismamák is alkalmazhatják a terhesség során fellépő székrekedés ellen.
Naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 3 kanál darált lenmagot bő folyadékkal, így a lenmag a gyomorban megduzzad és nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal gyorsítja az emésztési folyamatot. Gyomorsav túltengés, vagy gyomorhurut esetén is alkalmazható, 3*3 kanál lenmag kevés folyadékkal bevéve felszívja a felesleges gyomorsavat, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását.
Az őrölt lenmagból főzhetünk teát is, 3 dl vízhez adjunk hozzá 3 kanál lenmagot, és főzzük kb. fél órán keresztül.
A darált lenmag nyersen is fogyasztható, mert az egész szemeket szervezetünk nehezen emészti meg, így a darált lenmag hasznos összetevői jobban felszívódnak. A lenmagot szórhatjuk joghurtba, reggeli müzlibe, gyümölcssalátába, lekvárba, vagy akár kenyérbe, süteménybe is bele süthetjük.
A lenmag rendszeres fogyasztása nem csak emésztésünket gyorsítja így méregtelenítve szervezetünket, de számtalan hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja azt.