Szerencsés szülő vagy, ha gyermeked nem un rá a mindennapos felvágottas, vagy sajtos szendvicsre. Ha gyermeked válogatós vagy egyszerűen csak szeretnél változatos és egészséges szendvicseket alkotni nap mint nap az uzsonnás táskájába, akkor segítünk ebben. Szendvics tippjeink biztosan elnyerik gyermeked tetszését is!
Szendvicskészítési tippek gyerekeknek
- szendvicsalapnak használhatsz kenyeret, barna kenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, kiflit, pitát vagy tortillát
- a szendvics alapja mindig legyen puha, vékony, könnyen rágható
- a szendvicsben mindig legyen friss zöldség, mellé kínálj kevés gyümölcsöt, és sose feledkezz meg egészséges innivalóról sem, ami kellően hidratál, és segíti az emésztést.
Egészséges szendvicstippek gyerekeknek
1.Csirkemellsonkás színes szendvics
Sok-sok finom és színes zöldséggel, azaz sok vitaminnal kínálhatod ezt a szendvicset a gyermeknek. Sonka helyett néhány szelet bacon szalonnát is tehetsz bele, ahogy a gyerek szereti.
Hozzávalók:
néhány szelet csirkemell sonka
két nagy, vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér
sovány, natúr krémsajt
4 karika kígyóuborka
2 szelet paradicsom
egy kisebb répa lereszelve
két levél jégsaláta
Elkészítése:
Az egyik vékony szelet kenyeret kend meg krémsajttal. Tedd rá a két jégsaláta levelet, arra a csirkemell sonkát, majd a paradicsom- és uborkaszeleteket, és a reszelt répát. A répára tegyél két pötty krémsajtot, majd borítsd a másik szelet kenyeret a szendvics tetejére. Középen vágd ketté, és máris kész a két egészséges és tartalmas szendvics a gyermeknek uzsonnára.
2.Krémsajtos-vörös pesztós szendvics
Ehhez a szendvicshez vörös pesztót használunk, amit előre el lehet készíteni. A kenyérbél kiszúrásához használj kerek vagy csillag formát.
Hozzávalók:
2 nagy, vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 evőkanál vörös pesztó
1 evőkanál krémsajt
Vörös pesztó gyerekeknek való receptje:
200 gramm szárított paradicsom
1 gerezd fokhagyma
20 gramm bazsalikom
2 evőkanál pirított fenyőmag
120 ml passata passzírozott paradicsom
50 gramm reszelt parmezán
50 ml olívaolaj
só
(borsot a gyerekek miatt nem teszünk bele)
A vörös pesztó hozzávalóit turmixgépben pürésítsd simára, és már kész is.
A szendvics elkészítése:
Kend meg krémsajttal az egyik szelet kenyeret, majd oszlasd el a tetején a vörös pesztót. Borítsd rá a másik kenyérszeletet, majd szúrd ki tetszőleges formával a kenyérbelet. Máris kész a mutatós és finom szendvics.
3.Majonézes-tojásos szendvics
A majonézt mindenki imádja a szendvicsben, nincsenek ezzel másként a gyerekek sem.
Hozzávalók:
két szelet teljes kiőrlésű kenyér
majonéz
trappista sajt
paradicsom
kígyóuborka
egy főtt tojás
jégsaláta
sonkaszeletek
Elkészítése:
Az egyik szelet kenyeret kend meg majonézzel. Fektess rá néhány vékony szelet sonkát, két szelet trappista sajtot, két karika paradicsomot, pár karika uborkát, a felszeletelt tojást, a jégsaláta levelet, és pár pötty majonézt, amivel a felső szelet kenyeret „tapasztod” a szendvics tetejére. A végén vágd ketté a szendvicset, és két finom háromszög szendvicset kapsz, amit csomagolhatsz a gyerkőcnek.
4.Pesztós-sonkás tortilla szendvics
A kenyeret olykor érdemes lecserélni valami izgalmasabbra, például tortillára, amit a töltelékkel együtt fel lehet tekerni, így újdonság lesz a gyermeknek, és élvezetesebbé válik a szendvics elfogyasztása.
Hozzávalók:
két szelet tortilla
majonéz
selyemsonka szeletek
reszelt sajt
egy felkockázott paradicsom
két összetépkedett jégsaláta levél
kevés pesztó
Elkészítése:
A tortillaszeleteket kend meg majonézzel, halmozd rájuk a selyemsonkát, kevés reszelt sajtot, a paradicsomkockákat, a jégsaláta levéldarabokat, és pár „pötty” pesztót. Tekerd fel szorosan a tortillákat, és készen is vannak az ínycsiklandó tekercsek.
5.Pulykás-avokádós pita
Ehhez a recepthez remek az előző napi sült pulyka maradék, de ha éppen nem ez volt a fogás, akkor pulykasonka is szuper hozzá.
Hozzávalók:
200 gramm sült pulykamell vagy pulykasonka
egy evőkanál olívaolaj
piros és sárga kaliforniai paprika
egy szál újhagyma
egy avokádó
egy pita kettévágva
majonéz
Elkészítése:
A pitát vágd ketté, így két zsebes formát kapsz, amibe beletöltheted a szendvics hozzávalókat. A legegyszerűbben úgy készítheted el ezt a szendvicset, hogy egy tálba összevágod a pulykahúst, felkockázol pár szelet piros és sárga kaliforniai paprikát, az avokádó húsát, felszeleteled az újhagymát, és összekevered. Megtöltöd félig a keverékkel a pitákat, locsolsz rá olívaolajat és
majonézt, majd „teletöltöd” a pitát a maradék hozzávalóval, és még locsolsz rá egy kis majonézt. Kész is van a nem mindennapi uzsonna.
Természetesen, ha gyermeked nem eszik húst, a húsokat helyettesítheted vegán felvágottal vagy sült tofuval is.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában: Így állíts össze egy egészséges uzsonnás dobozt az iskolába