Az egyévesek körében a leggyakoribbak az égési sérülések

 

A szakemberek 1215 tizenhat év alattit kísértek figyelemmel, akiket az Egyesült Királyság, illetve Írország kilenc különböző kórházába szállítottak be égési sérülésekkel 2008 júliusa és 2010 decembere között, és megállapították, hogy közülük 57-en, vagyis 4,7 százalékuk hajvasalóval égette meg magát. Az Archives of Diseases in Childhood című lapban közzétett tanulmány szerzői arról is beszámoltak, hogy a hajvasalókat – ahogy a rendes vasalókat is – igen gyakran a padlón hagyják használói, ami igen balesetveszélyes.

A figyelmesebb használat mellett azonban a kutatók szerint a gyártóknak is többet kellene tenniük ezeknek az eszközöknek a biztonságosabbá tétele terén. A kutatás arra is kitér, hogy az égési sérülések leggyakrabban az egyévesek között fordulnak elő, körükben tízszer nagyobb az aránya az ilyen baleseteknek, mint az iskolások körében. Az égések leggyakoribb oka valamilyen forró ital (29 százalék), ezt követik a forró víz (22 százalék), illetve a forró étel (7,4 százalék). Az égési sérülések további 6,2 százalékát a forró tűzhely, 2,2 százalékát a forró sütőajtó okozta, 1,8 százalékban pedig a forró radiátor volt a felelős a balesetért.



A kutatást vezető Alison Kemp professzor, a Cardiff Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy az égési sérülések főleg a gyerekek kilenchónapos kora után jelentkeznek, mikor már önállóan képesek mászni, de még nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel. A szülők ebben a szakaszban még sokszor nem számítanak a veszélyhelyzetekre és gyakran alábecsülik, hogy mi az, amit már elér a gyermekük. Pedig egy átlagos egyéves már nagyjából 75 cm, vagyis olyan magas, mint egy ebédlő asztal, és csak egy kicsivel alacsonyabb a sütőnél vagy a konyhapultnál. A szakemberek hozzátették, hogy az égések és forralások száma hároméves kor körül jelentős mértékben visszaesik, ami annak köszönhető, hogy a gyerekek eddigre már tudatában vannak a forró tárgyak által okozott veszélyeknek és a szülők is jóval nagyobb figyelemmel kísérik őket.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.