Bébiétel vagy házi koszt?

 

Az otthon készített ételeket sokan a legjobb lehetőségnek tartják a félévesnél idősebb csecsemők táplálása során, mivel olcsó és egészséges, ám gyakran nem tartalmazzák az ebben a korban szükséges tápanyagokat, például a megfelelő mennyiségű étkezési zsírt.

A szakemberek ennek a részleteit szerették volna kideríteni, ezért 278 különféle boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható készételt vettek górcső alá, melyek közül 174 bio is volt, majd ezeket összehasonlították 408 otthon elkészítettel, melyeket 55 különféle népszerű szakácskönyv kifejezetten csecsemőknek és kisgyerekeknek ajánlott receptjei alapján főztek meg.

A vizsgálat során kiderült, hogy a házi ételek 16 százaléka tartalmazott szárnyast, míg a boltinak 27 százaléka, tengeri ételek terén ez az arány 19, illetve 7 százalék volt, hús tekintetében 21 és 35 százalék, zöldség tekintetében pedig 44 és 31 százalék. Az otthon készített ételek többféle zöldséget tartalmaztak (33-at, míg a boltiak 22-t), utóbbiban viszont az egy terméken belül többféle zöldséget variáltak (általában 3-at, szemben a 2-vel). Emellett az otthon készített ételekben 26 százalékkal több energia és 44 százalékkal több fehérje és teljes zsír – például szaturált zsír – volt, mint a készételekben, és míg utóbbiaknak 65 százaléka felelt meg minden szempontból a táplálkozási szakemberek előírásainak, addig előbbieknek csak 52 százaléka. Legnagyobb előnye kétségkívül az volt az otthon előállított ételeknek, hogy olcsóbbak voltak, mint a boltban kaphatóak.

Összességében azt tanácsolják a szakemberek, hogy az otthon készített ételeknél mindenképpen variálni kell a recepteket, hogy minél változatosabban egyenek a gyerekek, és míg a készen kapható bébiételek nagyon kényelmes megoldásnak tűnnek, semmiképpen sem javasolt, hogy valaki kizárólag ezekkel etesse gyermekét.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.