A lángos az egyik legkedveltebb hagyományos magyar finomság. Nincsen nyaralás lángos nélkül, ezt jól tudjuk, de miért kellene nélkülöznünk odahaza? Hiszen egy remek, laktató reggelit, de akár egy ebédet is el lehet ütni egy házilag készített lángossal. Könnyű elkészíteni, és otthon készítve nagyon gazdaságos is.
Bár a lángos tradicionális magyar étel, szerte a világban egyre több híve akad. Manapság már a világ legtávolabbi pontjain, Ausztráliában és még Új-Zélandon is lehet kapni. Annak ellenére népszerű, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé. Lássuk be, kicsit sok benne a szénhidrát, a zsír és a kalória, de azért olyan nagy bűnt nem követünk el a testünk ellen, ha olykor-olykor egy fincsi tejfölös lángossal űzzük el az éhségünket.
Házi lángos készítéséhez nem kell nagy tudomány, és még kemencére sem lesz szükség. Csak pár hozzávaló és csipetnyi türelem, és máris falatozhat a család. Melyek a hagyományos lángos hozzávalói?
A házi lángoshoz nem kell más, mint sima búzaliszt, kevés tej, víz, élesztő, pici cukor, só és olaj.
Házi lángos tészta
Hozzávalók:
75 dkg búzaliszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz – de a tej vízzel is helyettesíthető, és akkor 3 dl víz szükséges
30 gramm friss élesztő vagy egy tasak szárított instant sütőélesztő
csipetnyi cukor, teáskanál só, napraforgóolaj
Elkészítés:
Első lépésben futtassuk fel a tejben az élesztőt. Morzsoljuk az élesztőt a langyos tejbe, tegyünk bele egy csipet cukrot, és meleg helyen hagyjuk pihenni, míg felfut. A lisztet mérjük ki, tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. A kezünkkel dolgozzuk ki a tésztát, akkor jó, ha lágyabb, mint a kenyértészta, de azért elválik a tál falától. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Borítsuk ki a megolajozott konyhaasztalra, és vágjuk egyforma darabokra, akkorára, hogy egy-egy lángos kényelmesen elférjen a serpenyőben. Vagy hagyjuk az edényben, és beolajozott kézzel szaggassuk ki darabonként a szükséges tésztamennyiséget, formázzuk bucivá, kicsit nyújtsuk meg, hogy középen vékonyabb legyen a tészta, de ne szakadjon el. Aztán máris mehet a bő, forró olajba, ahol közepes lángon szép aranyszínűre kell sütni mindkét oldalát. Ha kivesszük, tegyük papírtörlőre a lángosokat egymás mellé állítva, hogy a papír beszívja a felesleges olajat.
Ha szárított élesztőt használunk, akkor az élesztő felfuttatási művelet elhagyható. Ilyenkor egyszerűen bele kell keverni a lisztbe az élesztőt a sóval együtt, és tej helyett csak vizet is használhatunk.
Milyen feltét a legfinomabb hozzá?
Természetesen a krémesre kikevert tejföl, reszelt trappista sajttal megszórva.Ha kicsit lejjebb akarod venni a kalóriatartalmat, akkor zsírszegény tejföllel tálald, vagy tejföl nélkül. Fokhagymás olajjal megkenve is kiváló, ehhez néhány gerezd fokhagymát pépesítsél botturmixszal fél pohár növényi olajban. Ebből a tejfölös változatra is cseppenthetsz.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: Házi burgonyás lángos: mennyei és kiadós reggeli