Bográcsos Burgonyaleves virslivel
Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só.
Elkészítés: A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Beletesszük a kockára vágott burgonyát. Közepes láng felett üvegesre pirítjuk. Meghintjük gabonakeményítővel, ételízesítővel, beletesszük a zellerzöldet és kb. 1,5 liter vízzel felöntjük. Jól átkeverjük, és lassan puhára főzzük. Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk meg.
Mielőtt a burgonya megpuhulna, tegyük bele a virslit is.
Nagybaracskai halászlé "Sobri" Jóska módra
Hozzávalók: 3 kg hal (ponty és lehetőleg más fajták is), 3 fej vöröshagyma (lúdtojásnyiak), 9-10 evőkanál fűszerpaprika, 1-2 db hüvelyes paprika, 1-3 db cseresznyepaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 db halászlékocka, tészta.
A kilós-másfél kilós friss pontyokat megtisztítjuk, felbontjuk, irdaljuk, daraboljuk. Vigyázzunk, nehogy az epét elfakasszuk! A hal fejét, a hasaalját és a farkát levágjuk, különtesszük. A megmaradt részt 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Az egészet egy tálba tesszük, besózzuk, jól összekeverjük, egy-két órát, de akár tovább is hűtőben állni hagyjuk. Így ízesebb lesz a hal húsa, és nem esik szét. A bográcsba beletesszük a hal fejét, hasaalját és farkát, a finomra vágott (nem darált, mert az édessé teszi a levet) vöröshagymát. A 3 kg halhoz 5 liter vizet adunk. Beletesszük a paradicsomot, a hüvelyes és a cseresznyepaprikát. Mindezt erős lángon főzzük. A fűszerpaprikát forráskor tesszük hozzá. Hangosan bugyogjon a lé, nem baj, ha kicsit habzik. Így főzzük 25 percig. Ekkor tesszük hozzá a fokhagymát, a többi haldarabot, és még 18 percig főzzük. Ha úgy ítéljük meg, hogy elforrta a levét, nyugodtan önthetünk hozzá vizet. Ez esetben további 5-6 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Ezután sűrű szűrővel leszűrjük a hagymát, amit külön kínálhatunk, mert van, aki szereti. Így azonban a halászlé simább, mutatósabb, finomabb. A halat külön tányérokba tesszük, úgy helyezzük az asztalra. A levet ráöntjük az asszonyok által frissen gyúrt, és frissen kifőzött "gyufaszáltésztára", és így kínáljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Ajánlott ital: mőcsényi olaszrizling
Bográcsos Gulyásleves karajcsontból
1 közepes fej vöröshagyma, 1 kg karajcsont, kis pirospaprika, só, 1 csomó leveszöldség, 2 db közepes burgonya, 1 cseresznyepaprika, kk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zellerzöld, 1 csomó petrezselyem
A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, egy bögre vizet öntünk hozzá és összeforraljuk. A lébe beletesszük a húsos, ízekre vágott karajcsontot, két-két szál felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, a meghámozott és kockákra vágott krumplit. Összekeverjük, bőven felöntjük vízzel. Sóval, borssal, cseresznyepaprikával, köménymaggal, fokhagymával ízesítjük. Beledobjuk a zeller- és a petrezselyemzöldet.