3 halászlé recept a hétvégi bogrács partihoz

 A halászlé a magyar konyha egyik jellegzetes étele, melyet nyáron előszeretettel készítünk bográcsban. Ám ahány ház, annyi szokás, nincsen egységes receptje. Vannak dunai, tiszai és balatoni halászlé receptek, de még ezeken a csoportokon is belül többféle receptet ismerünk. Mi bemutatunk 3 jellegzetes halászlé receptet, mely remek lesz a kerti partira.

Halászlé recept

A halászlé első receptje ’halpaprikás halászosan’ elnevezéssel még 1871-ből való. A halászós mód azt jelenti, hogy minden hozzávaló egyszerre kerül a bográcsba, azaz nem készül hagymás pörköltalap. A halászlé nélkülözhetetlen alkotóeleme a paprika, a paradicsom, a vöröshagyma, az őrölt pirospaprika és természetesen a ponty, mert igazi magyar halászlé csakis pontyból készül.

 

Mutatunk 3 magyar halászlé receptet 3 tájról. Bármelyik mennyei lesz a kerti bográcsozáshoz.

 

Bajai halászlé recept

Az egyik legegyszerűbb halászlé a bajai halászlé receptje, ám amilyen egyszerű, olyan mennyei az íze!

Hozzávalók:

1,4 kg ponty

1 kg halfej

30 dkg halikra

3 közepes fej vöröshagyma

1 tévépaprika

1 paradicsom

4 liter víz

3 evőkanál őrölt fűszerpaprika

só, bors

 

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított pontyot darabold fel fejére, farkára és patkókra. A halfejekkel együtt mosd meg az összes halhúst hideg víz alatt. Tedd egy nagy tálba, és sózd meg. Így készítsd elő a halhúst. A vöröshagymát vágd finomra. Rakd a bográcsba, a tetejére a halfejeket, majd öntsd fel a vízzel. Mikor már forr a víz, add hozzá a félbevágott paprikát és félbevágott paradicsomot, mindkettőt kicsumázva, és hagyd felforrni. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint. Ezután már kisebb lángon főhet a leves, nem kell forrnia. 20-30 perc múlva tedd bele a pontyszeleteket, és a főzés befejezte előtt 3 perccel mehet bele a halikra. Máris tálalhatod!

Szegedi halászlé recept

A szegedi halászlé abban különbözik a bajaitól, hogy a végén ebbe passzírozott halhús is kerül. A halászlékocka még finomabbá teszi, de nem kötelező, viszont bármelyik fajta halászlébe bátran tehető.

Hozzávalók:

2,3 kg ponty

2,3 kg törpeharcsa

3 nagy fej vöröshagyma

őrölt pirospaprika

csípős fűszerpaprika

só, bors ízlés szerint

1 halászlékocka

 

Elkészítése:

A pontyot tisztítsd meg, vágd le a fejét és a farkát, a kifilézett halhúst pedig darabold fel kockákra. Mosd meg alaposan a halhúst. A hagymákat vágd finomra, és tedd a bogrács aljába, a halfejeket és farkakat annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a halhús puhára főtt, távolítsd el belőle a szálkát, és a hagymával együtt passzírozd át. Ez a sűrítmény legyen körülbelül 3-3,5 liternyi. Ezután mehet bele a kockára vágott halhús, só, ízlés szerint bors, halászlékocka, 3 evőkanál őrölt pirospaprika, csípős fűszerpaprika ízlés szerint. Körülbelül még 40 percig kell főzni, míg a halhús megpuhul. Utána lehet tálalni!

Balatoni halászlé recept

Egészen pontosan balatonfüredi a recept. Különlegessé a vörösbor teszi, laktatóbbá, pedig a finom házi tészta, ami tálaláskor belekerül.

Hozzávalók:

2 kg ponty

50 dkg vegyes halhús: törpeharcsa, keszeg, csuka

4 közepes fej vöröshagyma

4 evőkanál őrölt pirospaprika

két kis szem paradicsom

két kicsi zöldpaprika

két cseresznyepaprika

0,5 liter vörösbor

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A hagymát vágd finomra, ez kerül a bogrács aljába, rá pedig két liter hideg víz. Tedd a vízbe a feldarabolt és megmosott, megsózott vegyes halhúst, pontyfejet és farkat. Mikor kezd forrni, akkor add hozzá a félbevágott paprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát és a bort. A főzés alatt ne kevergesd, csak rázogasd a bográcsot. Körülbelül 40 perc alatt fő puhára a halhús. Ezt a hallevet át kell passzírozni, és leszűrni. Ebbe a lébe kerül vissza a felkockázott pontyhús, és puhára kell főzni. Tálalás előtt a házilag gyúrt széles metéltet főzd ki, tedd a tányérokba, és erre merjed a halászlevet.

 

A receptek 4 személyre szólnak, ha ennél több vendéget vársz a bográcsozáshoz, akkor arányosan sokszorozd meg a hozzávalókat. Jó étvágyat!

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.