Az egészséges étkezésben a friss salátáknak nagyon fontos szerepe van, hiszen gazdag vitamin-, ásványi anyag-, rost- és antioxidáns források. Minden nap legalább egyszer kellene egy adag zöldsalátát fogyasztanunk a főétkezés mellé, vagy önmagában. Sajnos ezt nem mindig könnyű biztosítani, de a mikrozöldek segíthetnek!
Ha mikrozöldeket termesztesz otthon, akkor tulajdonképpen saját mini zöldségkerted lesz, melynek bőséges termése mindig rendelkezésedre áll, hogy finom salátákat készíthess. Azért érnek fel a nagy, termetes zöldségekkel, mert ezeknél sokkal több vitamint tartalmaznak. Még egészségesebbé teheted a salátádat, ha a zöldek mellett gyümölcsöket, olajos magvakat és fehérjeforrásokat is teszel bele.
Íme, 3 finom tavaszi saláta mikrozöldekkel a főszerepben!
1.Spárga-uborka-avokádó zöldsaláta mikrozöldekkel
Igazi friss, üde zöldsaláta, rengeteg klorofillal, azaz zöld színanyaggal, mely megfiatalítja minden sejted.
Hozzávalók (3-4személyre):
2 pohárnyi vegyes mikrozöld (bármi lehet vegyesen, melyet otthon termesztesz)
egy darab kígyóuborka
egy pohárnyi zsenge zöldborsó
egy csokor friss spárga
egy pohárnyi koktélparadicsom
egy marék felaprított újhagyma-zöld
2 érett avokádó
A dresszinghez:
1 lime leve
2 evőkanál citromlé
egy evőkanál víz
egy gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Az öntethez reszeld le a fokhagymát, keverd össze a többi hozzávalóval, és tedd félre. A mikrozöldeket frissen vágd le, és rögtön használd fel a salátába. Az uborkát karikázd fel, az avokádót kockázd fel, a koktélparadicsomokat vágd félbe, add hozzájuk a mikrozöldeket, és tedd egy salátástálba. A spárgát leheletnyit párold meg, vagy grillezd, mert ugyan nyersen is fogyasztható, de egy kicsit hőkezelve élvezetesebb. A spárgát vágd nagyobb darabokra és tedd a salátához. Keverd össze a zöldeket, locsold meg a dresszinggel, azzal is forgasd össze, és frissen tálald.
2.Retek-quinoa saláta mikrozölddel
A tavasz egyik legegészségesebb zöldsége a hónapos retek. Ha ezt quinoa gabonával és mikrozölddel kombinálod, az egy igazi superfood saláta lesz!
Hozzávalók (2 személyre):
1 pohár quinoa
2 pohár víz
2 pohár retek mikrozöld
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj
1 csokor hónapos retek
citromlé
olívaolaj
só
Elkészítése:
A quinoát tedd kislyukú tésztaszűrőbe, és alaposan mosd meg hideg vízzel, majd csöpögtesd le. Egy kis edényben tedd fel főni 2 pohár sós vízzel, és kevés növényi olajjal. Mikor felforrt a víz, tedd a lángot takarékra, fedd le, és főzd körülbelül 15 percig, míg a quinoa felszívja az összes vizet és megpuhul. Ezután vedd le a tűzről, és lefedve hagyd még 5 percig, aztán lazítsd fel egy villával, és öntsd ki salátástálba. A retket karikázd fel, keverd a quinoába a mikrozöldekkel együtt, ízesítsd a salátát citromlével, sóval, olívaolajjal. Máris fogyaszthatod.
3.Túrós paradicsomsaláta mikrozöldekkel
A túró tartalmasabbá és fehérjedúsabbá teszi ezt a paradicsomos mikrozöldes ínyenc salátát.
Hozzávalók (2 személyre):
14 kisméretű paradicsom
egy nagy csokor vegyes mikrozöld
1 avokádó
10 dkg tehéntúró
2 evőkanál citromlé
repceolaj vagy olívaolaj ízlés szerint
citromlé
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítése:
A kis méretű paradicsomoknak vágd le a tetejét, és kávéskanállal kapard ki a magvas húsát. Turmixold össze a túrót, 2 evőkanál citromlevet, fokhagymát, és sózd, borsozd ízlés szerint. A túrós krémet töltsd vissza a paradicsomokba.
Zöldfűszer ültetőcsomag mikrofűszerek növesztéséhez