A sült sütőtök igazi őszi klasszikus, sokak kedvence. De érdemes új recepteket is kipróbálni ezzel a nagyon egészséges finomsággal, hiszen a sütőtökből számtalan ínyenc fogás készíthető: krémlevesek, sütemények, saláták és különleges főfogások alapanyaga lehet. Használd ki a szezonját, hiszen a sütőtök egy igazi vitaminbomba!
A sütőtök elkészítésének legegyszerűbb módja, ha héjastul feldarabolod, és sütőben megsütöd, aztán cukorral vagy anélkül fogyasztod. Mivel magas a víztartalma, a sütés során kissé összeszárad, így sokkal finomabb és koncentráltabb lesz az íze. Ha ennél bonyolultabb recepteket is bevállalnál ezzel az igen egészséges, rost- és vitamindús zöldséggel, akkor próbáld ki a következő könnyű és ízletes fogásokat!
Krémes sütőtökleves recept
Fűszeres, sűrű és tejszínes finomság, mely nem csak a színével, hanem az ízével is bearanyozza a hűvös őszi napokat.
Hozzávalók:
1kg sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
egy nagy fej vöröshagyma
2 kisebb répa
2 szál angolzeller
2 gerezd fokhagyma
6 pohár húsleves vagy zöldség alaplé
150 ml főzőtejszín
Elkészítése:
A zöldségeket – hagymát, fokhagymát, zellert és répát - daraboljuk fel, majd olívaolajon dinszteljük, míg megpuhulnak. A sütőtököt hámozzuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra. Adjuk a zöldségekhez, és lefedve addig pároljuk, míg puha lesz. Felöntjük húsleves vagy zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük a hozzávalókat, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, és összeforraljuk vele. Ha nem elég sűrű, egy evőkanál olívaolajban keverjünk simára egy evőkanál lisztet, és tegyük a levesbe. Pirított toast kenyérrel tálaljuk.
Sütőtökös pite recept
Ehhez a pitéhez vásárolhatsz készen kapható vajas tésztát, de 10 perc alatt elkészítheted te magad is. Az eredmény, egy mennyei, tejszínes pite lesz!
Hozzávalók:
500 gramm vajas tészta (ha magad készíted, akkor szükséged lesz 350 gramm lisztre, 150 gramm vajra, és egy csipet sóra)
800 gramm sütőtök
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió
150 ml tejszín
3 tojás
7 púpozott evőkanál cukor
150 ml mascarpone krém/vagy habtejszín
2-3 evőkanál juharszirup
Elkészítés:
A vajas tésztához szitálj 350 gramm lisztet egy tálba, és adjál hozzá 150 gramm, hideg, felkockázott vajat. Villával dolgozd össze, míg borsónyi nagyságú morzsákból álló állagot nem kapsz. Kézzel is lehet gyúrni, de akkor hamarabb elolvad a vaj. Picit sózzad meg, majd kevés, 2-3 evőkanál hideg vízzel dolgozd tovább össze a tésztát, hogy gyúrható állagú legyen. A tésztából formálj gombócot, és tedd hűtőbe pihenni, míg előkészíted a többi hozzávalót.
A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, és a tejszínben tedd fel takaréklángon párolódni fedő alatt. Tégy hozzá a fűszerekből is egy-egy csipetnyit, vagy ízlés szerinti mennyiséget. Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítsed simára, és tedd félre, hogy kihűljön.
A vajas tésztát vedd elő a hűtőből (egy kis darabot tegyél félre díszítésnek), és nyújtsad ki 3-5 mm vastagságú kör alakú lapra, hogy beleférjen egy kb. 20 cm átmérőjű kerek piteformába úgy, hogy a sütőforma szélére is végig felérjen a tészta pereme. Nyomkodd bele a tésztát a sütőformába, középre pedig tegyél egy tűzálló nehéz tálat, hogy lenyomd a tésztát. Tedd sütőbe, és 180 fokon süssed kb. 15 percig.
Keverd a 3 tojást és a cukrot a tökpürébe, és töltsed meg a kihűlt tészta közepét. A maradék vajas tésztát nyújtsad ki, vágjál belőle csíkokat, melyeket átlósan keresztbe fektetve díszítheted fel rácsmintával a pite tetejét. Tedd vissza a pitét a sütőbe, és süssed még fél órán át.
Míg sül a tészta, verd fel a tejszínhabot cukorral, vagy keverj össze mascarpone krémet juharsziruppal, és ezzel tálald a kész pitét.
Sütőtökös-csicseriborsós vegetáriánus saláta
Gluténmentes, ízletes, alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató saláta, ami fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beleillik.
Hozzávalók:
500 gramm sütőtök
200 gramm konzerv csicseriborsó
olívaolaj
egy fej lilahagyma
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
kínai kel
60 gramm feta sajt
só
bors
Az öntethet:
120 gramm natúr joghurt vagy natúr növényi joghurt
két evőkanál citromlé
egy nagy evőkanál tahini szósz (100 gramm pirított szezámmagot kávédarálóban porrá kell őrölni, majd turmixolni egy evőkanál olívaolajjal, teáskanálnyi fokhagymaporral és pici sóval)
Elkészítése:
Pucold meg a sütőtököt, kockázzad fel harapnivaló darabokra, és oszlasd el egymás mellé egy sütőpapírral bélelt sütőlapon. Karikázzad fel a lilahagymát is, és szórjad meg vele a sütőtököt. Locsoljad meg olívaolajjal, és a fűszerekkel ízlés szerint. Süssed kb. 30-35 percig a sütőben, míg szép, ropogós kérget kapnak, majd szórjad hozzájuk a csicseriborsót, és egy levél eltépkedett kínai kelt is, és süssed még 15-20 percig. Közben a joghurtot keverd össze a citromlével és a tahini szósszal. A sült zöldségeket halmozd egy tálra, sózzad, borsozzad ízlés szerint, és locsold meg az öntettel.
Sült sütőtök császárszalonnával
Ha egy szaftos, húsos receptre vágysz, azzal sem maradunk adósod. Íme, egy sütőtökös recept szalonnával megbolondítva.
Hozzávalók:
egy 700-800 grammos sütőtök
egy ujjnyi vastag szelet császárszalonna
3 salátahagyma
egy fél csokor petrezselyem
csipetnyi ételízesítő
só
bors
Elkészítése:
A szalonnát kockázzuk fel, és egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg. A meghámozott, felkockázott sütőtököt, valamint a felaprított hagymát adjuk hozzá, és pirítsuk meg kissé. Öntsünk alá kevés vizet, csipetnyi ételízesítővel, sóval, borssal ízesítsük, majd lefedve pároljuk puhára a tököt. Mikor elkészült, keverjük el benne a felaprított petrezselymet. Pírított toast kenyérrel tálaljuk.
Sült csirkecomb mellé köretként is kiváló, és így főételként is tálalhatod.
Kacsamell párolt sütőtökkel
Hozzávalók:
1 db kacsamell (kb. 80-90 dkg)
2 dkg zsír
5 dkg vaj
só
majoránna
1,5 kg sütőtök
2 dl száraz bor
őrölt szerecsendió, reszelt citromhéj.
Előkészítés:
A húst sózzuk, majoránnával meghintjük. A tököt meghámozzuk, magházát kiszedjük, kb. egy cm vastag szeletekre vágjuk.
Elkészítés: A kacsamellet vékonyan zsírozott tepsibe tesszük és forró sütőben (180-200˙C) alatt összegyűlő zsiradékkal gyakran locsolgatva megsütjük. Csontjáról lefejtjük ujjnyi vastag szeletekre vágva fehérborban párolt tökkel és boros szilvával tálaljuk.
Párolt tök
A szeletek mindkét oldalát forró vajban hirtelen elősütjük, majd felöntjük fehérborral, és puhára pároljuk. A párolás végére levét teljesen el kell párologtatni. Őrölt szerecsendióval és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Őszi tejszínes sütőtök krém leves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
40 dkg burgonya
1 evőkanál liszt
1 dl tejszín
2 tojássárgája
3 dkg vaj
2 tojás
só
csipet cukor
citromlé
1 csokor metélőhagyma.
Elkészítés:
A meghámozott, kimagolt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük.
Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Sütőtökös joghurtos burgonyasaláta
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya
40 dkg sütőtök (tisztán mérve)
4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej)
2 db savanykás, aromás alma
1 nagy fej lila hagyma
1 evőkanál mustár
1 teáskanál paradicsompüré
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors.
Elkészítés:
A sütőtököt előmelegített forró sütőben szép piros-barnára megsütöm, majd ha már nem forró, a turmixgép poharába téve péppé zúzom. A tökpürét összekeverem a kefirrel, a mustárral, a paradicsompürével, a sóval és a borssal. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágom és belekeverem a tökös mártásba.
A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metélem és megsózom. Tízpercnyi állás után, a megmosott, kicsumázott, és apró kockákra aprított héjas almával együtt a mártásba keverem. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt még egyszer átkeverem, és pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Jó étvágyat!