4 fantasztikusan finom sütőtökös recept az őszi hideg napokra

A sült sütőtök igazi őszi klasszikus, sokak kedvence. De érdemes új recepteket is kipróbálni ezzel a nagyon egészséges finomsággal, hiszen a sütőtökből számtalan ínyenc fogás készíthető: krémlevesek, sütemények, saláták és különleges főfogások alapanyaga lehet. Használd ki a szezonját, hiszen a sütőtök egy igazi vitaminbomba!

 

A sütőtök elkészítésének legegyszerűbb módja, ha héjastul feldarabolod, és sütőben megsütöd, aztán cukorral vagy anélkül fogyasztod. Mivel magas a víztartalma, a sütés során kissé összeszárad, így sokkal finomabb és koncentráltabb lesz az íze. Ha ennél bonyolultabb recepteket is bevállalnál ezzel az igen egészséges, rost- és vitamindús zöldséggel, akkor próbáld ki a következő könnyű és ízletes fogásokat!

 

Krémes sütőtökleves recept

 

Fűszeres, sűrű és tejszínes finomság, mely nem csak a színével, hanem az ízével is bearanyozza a hűvös őszi napokat.

 

Hozzávalók:

 

1kg sütőtök

2 evőkanál olívaolaj

egy nagy fej vöröshagyma

2 kisebb répa

2 szál angolzeller

2 gerezd fokhagyma

6 pohár húsleves vagy zöldség alaplé

150 ml főzőtejszín

 

Elkészítése:

 

A zöldségeket – hagymát, fokhagymát, zellert és répát - daraboljuk fel, majd olívaolajon dinszteljük, míg megpuhulnak. A sütőtököt hámozzuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra. Adjuk a zöldségekhez, és lefedve addig pároljuk, míg puha lesz. Felöntjük húsleves vagy zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük a hozzávalókat, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, és összeforraljuk vele. Ha nem elég sűrű, egy evőkanál olívaolajban keverjünk simára egy evőkanál lisztet, és tegyük a levesbe. Pirított toast kenyérrel tálaljuk.

 

Sütőtökös pite recept

 

Ehhez a pitéhez vásárolhatsz készen kapható vajas tésztát, de 10 perc alatt elkészítheted te magad is. Az eredmény, egy mennyei, tejszínes pite lesz!

 

Hozzávalók:

 

500 gramm vajas tészta (ha magad készíted, akkor szükséged lesz 350 gramm lisztre, 150 gramm vajra, és egy csipet sóra)

800 gramm sütőtök

őrölt fahéj

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

150 ml tejszín

3 tojás

7 púpozott evőkanál cukor

150 ml mascarpone krém/vagy habtejszín

2-3 evőkanál juharszirup

 Elkészítés:

A vajas tésztához szitálj 350 gramm lisztet egy tálba, és adjál hozzá 150 gramm, hideg, felkockázott vajat. Villával dolgozd össze, míg borsónyi nagyságú morzsákból álló állagot nem kapsz. Kézzel is lehet gyúrni, de akkor hamarabb elolvad a vaj. Picit sózzad meg, majd kevés, 2-3 evőkanál hideg vízzel dolgozd tovább össze a tésztát, hogy gyúrható állagú legyen. A tésztából formálj gombócot, és tedd hűtőbe pihenni, míg előkészíted a többi hozzávalót.

 

A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, és a tejszínben tedd fel takaréklángon párolódni fedő alatt. Tégy hozzá a fűszerekből is egy-egy csipetnyit, vagy ízlés szerinti mennyiséget. Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítsed simára, és tedd félre, hogy kihűljön.

A vajas tésztát vedd elő a hűtőből (egy kis darabot tegyél félre díszítésnek), és nyújtsad ki 3-5 mm vastagságú kör alakú lapra, hogy beleférjen egy kb. 20 cm átmérőjű kerek piteformába úgy, hogy a sütőforma szélére is végig felérjen a tészta pereme. Nyomkodd bele a tésztát a sütőformába, középre pedig tegyél egy tűzálló nehéz tálat, hogy lenyomd a tésztát. Tedd sütőbe, és 180 fokon süssed kb. 15 percig.

Keverd a 3 tojást és a cukrot a tökpürébe, és töltsed meg a kihűlt tészta közepét. A maradék vajas tésztát nyújtsad ki, vágjál belőle csíkokat, melyeket átlósan keresztbe fektetve díszítheted fel rácsmintával a pite tetejét. Tedd vissza a pitét a sütőbe, és süssed még fél órán át.

Míg sül a tészta, verd fel a tejszínhabot cukorral, vagy keverj össze mascarpone krémet juharsziruppal, és ezzel tálald a kész pitét.

 

Sütőtökös-csicseriborsós vegetáriánus saláta

 

Gluténmentes, ízletes, alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató saláta, ami fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beleillik.

 

Hozzávalók:

 

500 gramm sütőtök

200 gramm konzerv csicseriborsó

olívaolaj

egy fej lilahagyma

őrölt kömény

őrölt pirospaprika

kínai kel

60 gramm feta sajt

bors

 

Az öntethet:

 

120 gramm natúr joghurt vagy natúr növényi joghurt

két evőkanál citromlé 

egy nagy evőkanál tahini szósz (100 gramm pirított szezámmagot kávédarálóban porrá kell őrölni, majd turmixolni egy evőkanál olívaolajjal, teáskanálnyi fokhagymaporral és pici sóval)

 

Elkészítése:

 

Pucold meg a sütőtököt, kockázzad fel harapnivaló darabokra, és oszlasd el egymás mellé egy sütőpapírral bélelt sütőlapon. Karikázzad fel a lilahagymát is, és szórjad meg vele a sütőtököt. Locsoljad meg olívaolajjal, és a fűszerekkel ízlés szerint. Süssed kb. 30-35 percig a sütőben, míg szép, ropogós kérget kapnak, majd szórjad hozzájuk a csicseriborsót, és egy levél eltépkedett kínai kelt is, és süssed még 15-20 percig. Közben a joghurtot keverd össze a citromlével és a tahini szósszal. A sült zöldségeket halmozd egy tálra, sózzad, borsozzad ízlés szerint, és locsold meg az öntettel.

 

Sült sütőtök császárszalonnával

 

Ha egy szaftos, húsos receptre vágysz, azzal sem maradunk adósod. Íme, egy sütőtökös recept szalonnával megbolondítva.

 

Hozzávalók:

egy 700-800 grammos sütőtök

egy ujjnyi vastag szelet császárszalonna

3 salátahagyma

egy fél csokor petrezselyem

csipetnyi ételízesítő

bors

 

Elkészítése:

 

A szalonnát kockázzuk fel, és egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg. A meghámozott, felkockázott sütőtököt, valamint a felaprított hagymát adjuk hozzá, és pirítsuk meg kissé. Öntsünk alá kevés vizet, csipetnyi ételízesítővel, sóval, borssal ízesítsük, majd lefedve pároljuk puhára a tököt. Mikor elkészült, keverjük el benne a felaprított petrezselymet. Pírított toast kenyérrel tálaljuk.

Sült csirkecomb mellé köretként is kiváló, és így főételként is tálalhatod.

 

Kacsamell párolt sütőtökkel

Hozzávalók:

1 db kacsamell (kb. 80-90 dkg)

2 dkg zsír

5 dkg vaj

majoránna

1,5 kg sütőtök

2 dl száraz bor

őrölt szerecsendió, reszelt citromhéj.

Előkészítés:

A húst sózzuk, majoránnával meghintjük. A tököt meghámozzuk, magházát kiszedjük, kb. egy cm vastag szeletekre vágjuk.

Elkészítés: A kacsamellet vékonyan zsírozott tepsibe tesszük és forró sütőben (180-200˙C) alatt összegyűlő zsiradékkal gyakran locsolgatva megsütjük. Csontjáról lefejtjük ujjnyi vastag szeletekre vágva fehérborban párolt tökkel és boros szilvával tálaljuk.

Párolt tök

A szeletek mindkét oldalát forró vajban hirtelen elősütjük, majd felöntjük fehérborral, és puhára  pároljuk. A párolás végére levét teljesen el kell párologtatni. Őrölt szerecsendióval és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Őszi tejszínes sütőtök krém leves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

40 dkg burgonya

1 evőkanál liszt

1 dl tejszín

2 tojássárgája

3 dkg vaj

2 tojás

csipet cukor

citromlé

1 csokor metélőhagyma.

Elkészítés:

A meghámozott, kimagolt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük.

Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Sütőtökös joghurtos burgonyasaláta

Hozzávalók:

50 dkg héjában főtt burgonya

40 dkg sütőtök (tisztán mérve)

4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej)

2 db savanykás, aromás alma

1 nagy fej lila hagyma

1 evőkanál mustár

1 teáskanál paradicsompüré

1 teáskanál só

1 mokkáskanál törött fekete bors.

Elkészítés:

A sütőtököt előmelegített forró sütőben szép piros-barnára megsütöm, majd ha már nem forró, a turmixgép poharába téve péppé zúzom. A tökpürét összekeverem a kefirrel, a mustárral, a paradicsompürével, a sóval és a borssal. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágom és belekeverem a tökös mártásba.

A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metélem és megsózom. Tízpercnyi állás után, a megmosott, kicsumázott, és apró kockákra aprított héjas almával együtt a mártásba keverem. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt még egyszer átkeverem, és pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Jó étvágyat!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.