Az eper az egyik kedvenc gyümölcsünk, amiről mindannyian tudjuk, hogy nagyon finom, azt már kevesebben, hogy nagyon értékes rákellenes vegyületeket tartalmaz, és még az erkélyeden is termeszthetsz olyan fajtát, mely őszig folyamatosan terem. Nincs más hátra, mint hogy mennyei sütirecepteket is megismerj, melyeket eperrel készíthetsz.
A gyümölcsös sütik legfinomabbjai azok, melyek eperrel készülnek. Készíthetsz belőle krémes sütit, lepényt vagy muffint, minden formában finom. Próbáld ki a következő recepteket, melyek friss eperrel a legfinomabbak.
1.Tejszínes-epres szelet
Az eper és a tejszínes krém mindig mennyei párosítás, aminek nem lehet ellenállni.
Hozzávalók:
12 evőkanál liszt
10 evőkanál cukor
4 tojás
egy teáskanál sütőpor
500 gr eper
3 dl cukrászhab habalap
1 csomag vaníliáscukor
só
Elkészítése:
A tojásfehérjét verd kemény habbá. Szórd bele a cukrot, és verd tovább, míg fénylő habot nem kapsz. Add hozzá a sárgáját óvatosan, csipetnyi sót, majd a lisztet és a sütőport, részletekben. A tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába, és süsd közepes hőfokon 10-15 percig. Végezz tűpróbát. A cukrászhabot verd kemény habbá egy csomag vaníliáscukorral, és simítsd a kihűlt piskótalap tetejére. Az epreket mosd meg, töröld szárazra, vágd félbe, és a vágott felével lefelé rakd sűrűn egymás mellé kör alakban a krém tetejére. Tedd hűtőbe pár órára tálalás előtt. Mentalevéllel díszítheted.
2.Túrókrémes-epres torta
Ezt a tortát gyorsabban elkészítheted, ha kész piskótát veszel hozzá, de te magad is megsütheted a tésztáját.
Hozzávalók:
8 tojás
8 evőkanál cukor
egy csomag sütőpor
8 evőkanál liszt
500 gr eper
6 dl cukrászhab
500 gr túró
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A torta tésztájához való tojások sárgáját és fehérjét válaszd szét. A fehérjéket verd kemény habbá, közben kanalazd bele a 8 evőkanál cukrot. Add hozzá a 8 sárgáját egyenként, és keverés közben a sütőporos lisztet is kanalanként. Kivajazott tortaformában süsd a masszát tűpróbáig. A kihűlt tortát vágd 3 részre. Az epreket mosd meg, vágd négyfelé. Néhány szemet tegyél félre a díszítéshez. A cukrászhabot verd kemény habbá. Az átpasszírozott túrót keverd el a vaníliáscukorral, egy evőkanál cukorral, és a tejszínhabbal. A torta alsó lapját kend meg a túrós krém felével, és halmozd rá az összedarabolt eprek felét. Tedd rá a második lapot, és ugyanígy kend meg, és oszlasd el rajta az eperdarabokat. A torta tetejét díszítsd kevés krémmel, eperdarabokkal, és hintsd meg porcukorral.
3.Epres habomlett
Habkönnyű finomság édes és zamatos eperrel megbolondítva.
Hozzávalók 8 darabhoz:
7 evőkanál liszt
3 tojás
10 evőkanál cukor
egy teáskanál sütőpor
3 evőkanál őrölt mandula vagy kókuszreszelék
1 csomag vaníliáscukor
3 dl cukrászhab
400 gr eper
porcukor
Elkészítése:
A tojásfehérjét verd kemény habbá, add hozzá a cukrot, és verd tovább fényes habbá. Apránként forgasd bele a sárgájákat, a lisztet, a sütőport, darált mandulát vagy kókuszreszeléket, és csipet sót. Sütőpapírra adagonként tegyél egy evőkanál tésztát, és simíts belőle egy kört. Előmelegített sütőben, 220 fokon süsd meg a kis omletteket, és miután kivetted őket, még forrón hajtsd félbe mindegyiket. A cukrászhabot verd kemény habbá, és a feldarabolt epreket keverd bele. A kihűlt omletteket töltsd meg az epres habbal, és porcukorral meghintve kínáld.
4.Epres muffin
Villámgyors finomság, ami a család kedvence lesz.
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 kanál liszt
18 darab eper
2 tojás
10 kanál cukor
10 dkg vaj
2 dl tej
1 csomag sütőpor
csipet só
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra melegítsd elő. A lisztet keverd össze a sütőporral, csipet sóval. Hat szem epret darabolj össze. A cukrot keverd habosra a vajjal, a tojásokkal és a tejjel. Keverd bele az eperdarabokat, végül öntsd a liszthez és keverd sima masszává. A muffinformákat töltsd meg félig a masszával, nyomj mindegyik közepébe egy szem epret – nem baj, ha kilóg – és süsd kb. 25 percig.
5.Vegán epres tofukrém
Pompás, könnyű epres krémdesszert nem csak vegánoknak.
Hozzávalók:
100 gr vegán keksz
3 evőkanál méz
40 dkg friss eper
40 dkg tofu
Elkészítése:
A tofut turmix segítségével pépesítsd mézzel és annyi vízzel vagy növényi tejjel, hogy krémes állagot kapj. Az epret mosd meg, és darabold fel. Desszertes poharak aljába tegyél ujjnyi, összemorzsolt vegán kekszet – natúrt vagy csokisat – erre tedd a tofukrémet, egy réteg epret, újabb kekszréteget, krémet és epret. A krém akár össze is turmixolható az eperrel. Hűtőben pihentesd legalább két órát, és utána kínáld.
A cikk folytatásában: 3 fantasztikusan finom epres recept tavaszra