Aranygaluska borsodóval tálalva
Hozzávalók: a tésztához
30 dkg liszt
2,5-3 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojássárga
5 dkg margarin
csipetnyi só
a tetejére 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor.
Borsodó hozzávalók:
2 tojás
15 dkg cukor
1 kanál liszt
0,5 dl édes fehér bor
fél citrom leve
Borsodó készítése:
A két tojás felütöm egy tálban, majd egy habverővel elkezdem keverni, közben hozzáadom a többi hozzávalót is. A legvégén adom hozzá a fehérbort,végül lassú tűzön állandó keverés mellett összeforralom.
Aranygaluska készítése:
1 dl langyos tejben feloldom az élesztőt és felfuttatom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojássárgájával, a sóval, és annyi langyos tejjel, hogy lágy (de ne híg) tésztát kapjak. Ezután beledagasztom a margarint és jól belisztezett tálba teszem a cipóvá formált tésztát.
Tetejét is meghintem kevés liszttel, majd tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztem. Közben a darált diót összekeverem a porcukorral, és a felolvasztott margarinnal kikenek egy tepsit. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat egymás mellé rakom a tepsiben, majd ha megtelt az edény, diós cukrot szórok rá és meglocsolom olvasztott margarinnal. Ezután ráteszem a következő réteg kiszaggatott tésztát az első sor tetejére, újra rászórok a diós cukorból, és lelocsolom a margarinnal. Addig rakosgatom a tepsibe a tésztát, amíg el nem fogy. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom be a lángot. Közepes hőfokon 35-40 percig sütöm. Borsodóval kínálom. Az aranygaluska csak frissen jó!
150 perc
Nehézség: 3