A finom házi fagylalt készítéséhez nincsen szükség fagylaltgépre, mennyei fagyikat készíthetsz drága gép nélkül is. A legfinomabb házi fagylalthoz a legjobb alapanyag a sűrített tej. Ám még ezt sem kell a boltban megvenned. Megosztjuk veled a házi fagyi és a sűrített tej készítésének titkát, plusz eláruljuk a tejmentes változatot is vegánoknak.
A házi fagyihoz csupán néhány alapanyag szükséges, melyek közül a sűrített tej szinte nélkülözhetetlen. Azért csak ’szinte’, mert e nélkül is léteznek remek receptek, másrészt, ha vegán vagy, akkor nyilván ki fogod hagyni, vagy a vegán változatot használod. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki a házi fagyikészítés örömeiből, eláruljuk a legjobb házi fagyik receptjét, és olyat is, mely növényi tejjel készíthető.
Az egyik legfontosabb házi fagyi alapanyag: a sűrített tej
Sűrített tej készítése házilag
Hozzávalók:
500 ml tej
150 gramm cukor
Elkészítés:
Mindegy, hogy alacsony vagy magas zsírtartalmú tejet választasz. Ha vegán vagy, válassz kókusztejet, mandulatejet vagy zabtejet. A cukor lehet kristálycukor, barnacukor, méz vagy juharszirup is.
A hozzávalókat tedd egy lábosba, és gyakori kevergetés mellett, kislángon kezdjed főzni. A cukor hamarosan felolvad és kb. 40 perc alatt kap egy kis színt a tej, és a felére sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, tedd üvegbe, és hűlés után tárold hűtőszekrényben. Akár fél évig is eláll.
Vaníliafagylalt házilag
Hozzávalók:
500 ml sűrített tej
500 ml tejszín
1 evőkanál vanília kivonat
Elkészítés:
A tejszínt verd fel habbá, aztán add hozzá a vaníliakivonatot. Lassan csurgatva adagold hozzá a sűrített tejet, míg kellemes, krémes állagot nem kapsz. Töltsed a fagyasztóedénybe, és jól lezárva tedd a fagyasztóba. A végeredmény egy krémes, kanalazható mennyei fagylalt, ami elolvad a szádban.
A sima vaníliafagylalt igazán fenséges, de nem kell megállnod ennél a receptnél. Légy kreatív, és alkoss mesés fagyivariációkat! Feldobhatod darabolt magvakkal, mogyoróval, keverhetsz bele karamellát, kókuszt, epret, fagyasztott bogyós gyümölcsöket, málnát, szedret, áfonyát. De magát a sűrített tejet is ízesítheted, főzzél bele kakaóport, vagy kávét, és máris kész a legkiválóbb csoki- és kávéfagylalt alapanyag. Ha merészebb vagy, tegyél bele mentalevelet vagy őrölt gyömbért.
Ha mégsem győzött meg a sűrített tejes recept, íme, néhány tejes és tejmentes házi fagyi recept, melyeket fagylaltgép nélkül készíthetsz el.
Kávéfagylalt házilag
Hozzávalók:
2 csésze erős kávé
3 dl tej
500 ml tejszín, vaníliáscukor
Elkészítés:
A kávét keverd el 3 dl tejben. A tejszínt verd fel kemény habbá, add hozzá a tejeskávét, és ízlés szerinti mennyiségű vaníliáscukrot. Tedd fagyálló edénybe, és irány a fagyasztó.
Csokoládéfagylalt házilag
Hozzávalók:
5 tojássárgája
15-20 dkg porcukor
2 tábla tejcsokoládé
500ml tejszín vagy tej
Elkészítés:
A tojássárgákat gőz fölött keverd ki alaposan a porcukorral, és törj bele 200 gramm tejcsokoládét. Miután kihűlt, adjál hozzá tejet vagy felvert tejszínt, majd fagyaszd le. Ugyanígy készíthetsz tojásalapú kávéfagyit is, csak csoki helyett fél liter kávét tegyél a tojáshoz és tejhez.
Eperfagylalt házilag
Hozzávalók:
3 kg eper
750 ml tej
3 tojássárgája
35 dkg cukor
Elkészítés:
3 kg epret turmixolj le tetszőleges állagúra, simára vagy darabosra. A tojássárgájákat 10 púpozott evőkanál cukorral és tejjel főzd meg, és öntsed hozzá az epret. Más gyümölccsel is hasonlóan készíthetjük el gyümölcsfagyinkat. Ezután irány a fagyasztó.
Karamellfagylalt házilag
Hozzávalók:
10 csapott evőkanál kristálycukor
500 ml tej
500 ml tejszín
10 dkg vaníliás cukor
Elkészítés:
A kristálycukrot karamellizáld aranybarnára. Ezután önts hozzá 500 ml forró tejet, és addig keverd, míg a cukor felolvad benne. Miután teljesen kihűlt, a felvert tejszínhabot és a vaníliás cukrot add hozzá, majd fagyaszd meg.
Nos, melyik finomságot próbálnád ki?
A cikk folytatása: #fagyizzunk: Eperfagylalt készítése házilag: 3+2 szuper finom recept