Lecsó elkészítése kezdő háziasszonyoknak

 Nincsen nyár kedvenc magyar ételünk, a lecsó nélkül! Már az illatának sem lehet ellenállni, a paprika, a paradicsom és a hagyma tökéletes hármast alkotnak. Egyszerű és mégis mennyei. És belegondoltál, hogy a lecsó egy igazi vegán étel, ha növényi olajjal készül? Tényleg senkinek nem kell lemondani róla! Lássuk az egyszerű receptjét!

Lecsót készíteni nem ördöngösség, mégis egyik-másik ízletesebbre sikerül. Kezdő háziasszony talán megijedhet a lecsó egyszerű receptjétől is, hiszen biztosan van valami titka a mama receptjének, amiért az egész család imádja. Nos, hogy kinek mi a titkos mennyei lecsó receptje nem tudjuk, de megosztjuk veled a lecsó könnyű receptjét, ami kezdő háziasszonyként is biztosan sikerülni fog!

 

Lecsó kezdő háziasszonyoknak

Hozzávalók:

1 kg zöldpaprika

1/2 kg paradicsom

2 nagy vöröshagyma

1evőkanál őrölt pirospaprika

olaj, só, csipet cukor

Ez nagyjából 3-4 személynek elegendő.

 Elkészítés:

Először is készítsed elő a hozzávalókat. A vöröshagymát tisztítsad meg, és vágjad finomra. A zöldpaprikát mosd meg, csumázd ki, és karikázd fel . A paradicsomot is mossad meg, vágd k a csuma részét, és kockázzad fel. Ha a családban van érzékeny gyomrú, akinek nehezére esik a paprika és paradicsom héjának a megemésztése, akkor a paprikát hámozd meg krumplihámozóval – ne aggódj, egész vékonyan fog lejönni a héja, nem veszít sokat a húsából. A paradicsomokat pedig dobjad két percre forrásban lévő vízbe, aztán jéghidegbe, és könnyedén lehúzhatod a héját.

 

Miután előkészítetted a hozzávalókat, hevíts egy edényben napraforgóolajat bő mennyiségben, hogy a hagyma alaposan meg tudjon benne dinsztelődni. Mikor a hagyma már üveges, dobd rá a pirospaprikát, hamar keverd el az olajban, majd tedd rá a felkockázott paradicsomot. A paradicsomot is dinszteld pár percig, ez adja a lecsó alapját, majd add hozzá a felkarikázott zöldpaprikát, alaposan sózzad meg, tégy hozzá egy csipet cukrot (a paradicsom savassága miatt), és fedő alatt párold puhára. Úgy jó, ha nem lesz vajpuha, és nem fő szét, azaz puha lesz a paprika, de picit roppanós marad. 15-20 perc elég neki!

 

B változat kezdőknek

Ha a családban nincsen vegetáriánus, és imádjátok a szalonna ízét, akkor növényi olaj helyett egy nagy marék kenyérszalonnát kockázz fel, és első lépésként olvaszd ki a zsírját. Azután ebben dinszteld a hagymát.

 

C változat kezdőknek

Ha nem találod elég sűrűnek a lecsó szaftját, ne vöröshagymából tegyél bele többet. Hámozz meg egy közepes szem burgonyát, vágjad fel félkarikákra, és dinszteld meg a hagymával együtt. Mikor a krumpli tejesen puha, és szétesett, add hozzá a paradicsomot, és folytasd a főzést a receptben leírtak szerint. A krumpli nem változtat a finom ízeken, de sűrűbb lesz a lecsó szaftja. Ha szeretitek a krumplis lecsót, akkor két szem burgonyát tegyél bele, és hagyjad, hogy egy kissé darabos maradjon, azaz miután megpuhult, ne nyomkodd szét az egészet.

 

Az alap lecsó receptet gazdagíthatod kolbászkarikákkal, virslikarikákkal, keverhetsz bele a végén tojást is. Főzhetsz bele rizst vagy tarhonyát, ám a szükséges vízmennyiség eltalálása nem könnyű feladat – hogy ne legyen miatta vízízű az étel, vagy ne szívja el az összes szaftot - ezért ha biztosra akarsz menni, főzzed ki külön a tarhonyát vagy rizst, és tálalás előtt keverd bele a lecsóba, de akár mellé is kínálhatod köretként. Ám a legfinomabb köret mégiscsak az igazi házi kenyér!

 És plusz egy nagyon finom tök lecvsó recept:

Töklecsó

  • Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2-3 kiskanál pirospaprika
  • 2-3 zöldpaprika
  • 1 nagyobb fej paradicsom
  • 1 kisebb jó gyenge tök
  • só, bors
  • kis Erős Pista, ha a csípőset szereted.

Elkészítés:

A tököt ugyanúgy kell legyalulni, mintha tökfőzeléket csinálnál. A hagymát apró kockákra vágod, olajon vagy zsíron szép pirosra pirítod, aztán jöhet a pirospaprika, zöldpaprika (ezt kicsit nagyobb csíkokra vagy karikákra vágod, mint a lecsóba szokás). Fedő alatt puhára párolod. Jöhet a tök, ezt is fedő alatt párolod egy 5-10 percig. Felfűszerezed ízlés szerint, és tovább párolod, amíg a tök, teljesen meg nem puhul. Végül beleteszed a paradicsomot, és még egy 5-7 percig együtt párolod.

Ha a tök túl sok lét engedett, akkor egy darabig fedő nélkül főzd tovább, így a felesleges lé elpárolog. Fontos, hogy sűrűbben kavargasd meg, mert hamarabb lekozmál, mint a paprika! Aki szereti a tojást, az üthet rá néhány tojást is (előtte persze jól verd fel a tojásokat). Illetve ha szereted a füstölt dolgokat, a hagyma előtt lehet egy kisapró kockákra szeletelt füstölt szalonnát vagy sonkát megpirítani, finom ízt ad.

Nagyon finom, kiadós vacsora.

Jó étvágyat és sok sikert!

Ezt olvastad már? Lecsó befőzése tartósítószer nélkül házilag

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.