Sok fondant recept található a neten, van, amelyikhez pillecukor és van, amelyikhez glicerin is szükséges. Én egy egyszerűbb receptet választottam. Nem árt, ha az alapanyagokból duplán vásárolunk be az elején, ha esetleg nem sikerül legyen tartalék.
Fondant készítése házilag:
Hozzávalók:
1 kg porcukor
2 evőkanál méz
6 evőkanál víz
1 kis csomag zselatin
1 evőkanál margarin
Első lépésben a porcukrot szitáljuk át úgy, hogy fél kilót teszünk az egyik tálba és fél kilót külön egy másik tálba. Egy lábost tegyünk a tűzhelyre, tegyük bele hat evőkanál vizet,forraljuk fel, öntsük bele a zselatint, és kevergessük addig, amíg fel nem olvad.
Ekkor húzzuk le tűzről, adjuk hozzá a margarint, és a két kanál mézet, majd ezekkel is keverjük el. Ezt a folyékony masszát adjuk hozzá a fél kiló porcukorhoz, majd egy kanállal kezdjük el keverni a tál tartalmát. Láthatjuk, ahogy a massza szép lassan kezd kivilágosodni
Ezután a másik tálból kezdjük el szép lassan adagolni a porcukrot, de fontos hogy túl sok porcukrot ne adjunk egyszerre a fondanthoz,csak kanalanként adagoljuk. Amikor már nem tudjuk kézzel keverni masszát, kézzel is átforgatjuk. A fondant egyre sűrűbb és egyre szilárdabb lesz, végül egy ragacsos masszát kapunk.
Ezt öntsük át egy folpackra és jó szorosan csomagoljuk be, majd tegyük egy zárható műanyag edénybe és helyezzük egy éjszakára, a konyhapultra.
Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, mert nagyon kemény lesz. Másnap, ha szeretnénk felhasználni,a fondantot gyúrjuk át úgy, hogy egy kevés margarint kenünk a kezünkre és ezzel forgassuk át a masszát.
Ha túl lágy a fondant egy kevés porcukorral korrigáljuk, ha pedig túl kemény margarinnal tudjuk lágyítani. Étel festékkel tudjuk színezni is, nekem egyedül a piros színt nem sikerült előállítani, így maradtak a pasztellszínek.
Végül egy nyújtódeszkán kinyújtjuk, és fondant kiszúróval kiszúrjuk a kívánt betűket, formákat. Ügyesebbek megpróbálkozhatnak a rózsa megformázásával, ám ehhez kell egy kis gyakorlat.
A megmaradt masszát tegyük be a hűtőbe, a kiszúrt, de fel nem használt formákat pedig megszárítva tegyük egy zárható dobozba. Bátran készítsünk otthon fondantot házilag, nagyon jó móka.