Gyors tepertős pogácsa recept:
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére.
A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm. Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc (pihentetés nélkül).
Omlós tepertős pogácsa recept
50 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi só.
A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.
Hajtogatott tepertős pogácsa recept, I.
165 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 35 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, a pogácsa tetejére 1 tojás
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, közben 30-30 percet pihentetve. Legutoljára a tésztát másfél-két centi vastagra nyújtjuk ki, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük.