Hagyományos bejgli recept
Elkészítés:
80dkg lisztet, 3dkg élesztőt, és 16 dkg zsírt /20dkg vaj / jól összemorzsolunk, hozzáadunk 10dkg cukrot, csipet sót, 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1 cs. vaníliás cukrot és langyos tejjel /kb. másfél, 2 dl / tésztát gyúrunk belőle. Fél óra pihentetés után 4 részre osztjuk, kinyújtjuk és megtöltjük az alábbi töltelékkel. 30dkg dió, ugyanannyi mák, 25dkg kristálycukor, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál baracklekvár, fél dl rum, ízlés szerint fűszerek /fahéj, törött szegfűszeg / és mazsola.
A cukrot nagyon kevés vízzel felforraljuk, elfelezzük, és a dióra ill. mákra öntjük. Ugyanígy elosztjuk a többi hozzávalót is, és kevés tejjel összekeverjük, hogy kemény, de kenhető masszát kapjunk. Ezután megtöltjük a tésztát. Ha a tészta és a töltelék állaga kb. egyforma /puha v. kissé kemény /, akkor a bejgli nem reped meg. Sütés előtt 1 egész tojást és 1 sárgáját elkeverünk. Ezzel megkenjük a tekercseket, és meleg helyen tartjuk, míg a tojás a tetején megszárad. Ezután újból megkenjük a bejglit, és fél órára hideg helyre tesszük, majd közepes tűzön készre sütjük. Így lesz a bejgli teteje szép márványos, és az ünnepi asztalunk garantáltan szép és finom dísze is.