Így készül a vörösboros burgundi marharagu

Ezt vörösboros burgundi marharagut, már nem először készítettem el, de most egy kissé macerásabb változatát próbáltam ki, ahol is a húst egy éjszakán át pácoltam. Ha  valakinek erre nincs ideje, egyszerűbben is elkészítheti.

Vörösboros burgundi marharagu 

Vörösboros burgundi marharagu

Hozzávalók:

1,5 kg marhalábszár

1 üveg burgundi vörösbor, ha ez nincs a zweigelt vagy a kékfrankos is megteszi (a burgundi ára 1500-2000Ft körül van, míg a zweigelt vagy a kékfrankos 5-600Ft).

2 kisebb fej vöröshagyma, 5-6 gyöngyhagyma, valamint 2-3 gerezd fokhagyma

15-20 dkg kolozsvári szalonna

1 doboz csiperkegomba

Kevés mustár, 2 -3 kanál paradicsompüré, 0,5 liter marhahús alaplé (kockából is megfelel), 10-15 dkg vaj.

4-5 sárgarépa, kevés zeller, ha valaki szereti, 1-2 fehérrépát is tehet bele.

Fűszerek: 6-8 babérlevél, rozmaring, kakukkfű, só, bors, szegfűszeg.

Előző este a marhahús kockázzuk fel, tegyük egy nagyobb tálba, vagy zacskóba, szórjuk rá a fűszereket, a sárgarépát felkockázva, a vöröshagymát finomra vágva, végül öntsük fel a borral, takarjuk le és hagyjuk pácolódni egy teljes éjszakán keresztül. Másnap válogassuk szét a húst, és a zöldségeket, no meg persze a fűszereket, és a páclevet fogjuk fel.

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk fel nagyobb darabokra, a szalonnát kockázzuk fel, a hagymát is vágjuk fel. (a gyöngyhagymát van aki egészben teszi bele, én felkockázom ezt is, ha ez nincs épp kéznél, a vöröshagyma mennyiségét növeljük meg.)

Első lépésként a szalonnát egy serpenyőben süssük zsírjára, majd tegyük félre.

Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd a húst kis adagokban pirítsuk le, végül szedjük ki egy tálba. Ezután a zöldséget és a gombát is vajban pirítsuk le külön-külön, és ezeket is szedjük egy tálra.

 Egy nagyobb lábosba  pirítsuk le a vöröshagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét, ezt is pirítsuk át, így nem lesz konzerv íze, majd szórjuk meg egy kevés liszttel, és öntsük fel a marhahúsleves alaplével. Tegyük bele a lábosba, a húst, a zöldséget, a gombát, a szalonnát, a mustárt, a fokhagymát átnyomva, és végül a felfogott fűszeres vörösboros páclevet.

Én a főzés mellé egy nagyobb teatojásban tettem még egy adag friss fűszerkeveréket (babérlevél, szegfűszeg, rozmaring, kakukkfű, borókabogyó) mert így ezt egyszerűen ki tudtam emelni a főzés végén.

Természetesen a legjobb, ha a rozmaringból és a kakukkfűből frisset használunk, ám télen ennek hiányában a szárított is megteszi

Lassú tűzön kb. ¾ óráig előfőzőm tűzhelyen az ételt, majd átöntöm egy mély cserépedénybe, és a sütőben 170-180 fokon még 2-3 órán keresztül tovább főzöm. Ha úgy látjuk, hogy a sütőben a lé már túl kevés, nyugodtan öntsünk hozzá még egy keveset, de a lényeg hogy sűrű szaftos ételt kapjunk.

Három óra elteltével, egy nagyon finom omlós húsos ételt kapunk, amely egy nap, állás után csak még finomabb lesz. Köretnek adhatunk mellé főtt krumplit, vagy friss kenyeret. A készítés elég macerásnak tűnik, de érdemes rászánni az időt, mert egy különleges ételt kapuk cserébe.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.