Így őrizzük meg a nyár gyümölcseit télire, aszalással

Az aszalás lényege, hogy nem kell hozzá sem tartósítószer, sem cukor, még extra tárolóedény sem. Az aszalás titka a meleg.  Már az ókori görögök és rómaiak is sikerrel alkalmazták ezt a tartósítási módszert. Régen aszalóházakban végezték ezt a tevékenységet, de lehet otthon a tűzhelyen is, vagy manapság házi elektromos aszaló berendezésekkel is elő lehet állítani a finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsöket.

Mit lehet aszalni?

Nagyjából bármit, ami a kertben megterem. Almát, körtét, barackot, ribizlit, de akár bodzabogyót is, sőt zöldségeket is. Az a lényeg, hogy az aszalásra kerülő termény ép és egészséges legyen. Természetesen a mogyorót vagy a diót nem kell ilyen hőhatásnak kitenni.

Miért jó az aszalás?

Az aszalás nem túl gyors tartósítási tevékenység, de annál egyszerűbb és praktikusabb, ráadásul az aszalás során csak az aszalt termék nedvességtartamától szabadulsz meg, így megmarad annak rost, vitamin és ásványi anyag tartalma.

Hogyan történik az aszalás?

Legelső dolog, amit tudnod kell, hogy türelmesnek kell lenned, ugyanis az aszalási folyamat több napot is igénybe vesz. A legpraktikusabb a többtálcás aszalókialakítás, ugyanis a tálcák cserélgetésével egyenlő hőmennyiség éri a termékeket, viszont így nagyobb mennyiség aszalható egyszerre. A végtermék akkor lesz jó, ha összenyomva még rugalmas, de már nem ereszt magából nedvességet.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.