Íme a tökéletes rizottó titka

 

Hogyan készítsük el a rizst a rizottóhoz?

A rizottó minőségét az elkészített rizs íze és állaga határozza meg. Ezért érdemes külön gondot fordítani a rizs készítésére. Négy személy részére 24 dkg rizst számítunk, amelyet megtisztítunk, hideg vízben jól megmossuk, és jól lecsepegtetjük, hogy teljesen száraz legyen. Egy edényben 4 dkg zsírban vagy 5 dkg vajban üvegesre pirítjuk a 3 dkg finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, és gyakori keveréssel jól átforrósítjuk. Ezután felengedjük 5 dl forrásban lévő csontlével vagy húslevessel. Megsózzuk, majd amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. A sütőből kivéve 4 dkg vajat keverünk hozzá. Így biztos, hogy ízes rizst kapunk, minden szem külön van, nem áll össze és nem lesz ragacsos.


Hogyan készítsünk bársonyos mártást a rizottóhoz?

4 dkg vajból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. Leöntjük 5 dl szárnyashúslével, habverővel simára keverjük, és takaréklángon 8-10 percig forraljuk. Főzés közben a felszínére jött zsiradékot leszedjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük.

A leszűrt mártást ismét felforraljuk, majd tűzről levéve hozzákeverjük az 1 db tojássárgájával elkevert 1 dl tejszínt és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.

Hogyan készítsünk paradicsommártást a rizottóhoz?

A legtöbb rizottóhoz külön tálalunk paradicsommártást is, mivel ezzel együtt fogyasztva a legízletesebb, nem száraz, és az ízek a mártásközegben érvényesülnek a legjobban. 4 dkg zsírból és a 3 dkg lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk. Hozzákeverjünk 12 dkg paradicsompürét és 5 dl csontlével vagy vízzel felengedjük. Sóval, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Hozzáadunk 3 dkg vöröshagymát, 1 szál zellerzöldjét, és néhány percig takaréklángon forraljuk. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük.

Hogyan készítsünk pecsenyelevet a rizottóhoz?

Van olyan jellegű rizottó is, amelyhez nem illik a paradicsommártás. Hogy ízei jobban érvényesülhessenek, inkább a sósabb, húsízű pecsenyelé kívánkozik hozzá kiegészítőül. Egy lábasban felolvasztunk 4 dkg zsírt, hozzákeverünk 1 dkg paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk.

Megszórjuk 2 dkg liszttel, elkeverjük, és folytonos keverés mellett kevés ideig pirítjuk. Felengedjük 4 dl meleg vízzel, amelyben előzőleg 1 db húsleveskockát oldottunk fel. Takaréklángon 8-10 percig forraljuk, majd finom szűrőn keresztül átszűrjük.

Belekeverünk 2-3 dkg vajat, és szükség szerint megsózzuk.



3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.