Hogyan készítsük el a rizst a rizottóhoz?
A rizottó minőségét az elkészített rizs íze és állaga határozza meg. Ezért érdemes külön gondot fordítani a rizs készítésére. Négy személy részére 24 dkg rizst számítunk, amelyet megtisztítunk, hideg vízben jól megmossuk, és jól lecsepegtetjük, hogy teljesen száraz legyen. Egy edényben 4 dkg zsírban vagy 5 dkg vajban üvegesre pirítjuk a 3 dkg finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, és gyakori keveréssel jól átforrósítjuk. Ezután felengedjük 5 dl forrásban lévő csontlével vagy húslevessel. Megsózzuk, majd amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. A sütőből kivéve 4 dkg vajat keverünk hozzá. Így biztos, hogy ízes rizst kapunk, minden szem külön van, nem áll össze és nem lesz ragacsos.
Hogyan készítsünk bársonyos mártást a rizottóhoz?
4 dkg vajból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. Leöntjük 5 dl szárnyashúslével, habverővel simára keverjük, és takaréklángon 8-10 percig forraljuk. Főzés közben a felszínére jött zsiradékot leszedjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük.
A leszűrt mártást ismét felforraljuk, majd tűzről levéve hozzákeverjük az 1 db tojássárgájával elkevert 1 dl tejszínt és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.
Hogyan készítsünk paradicsommártást a rizottóhoz?
A legtöbb rizottóhoz külön tálalunk paradicsommártást is, mivel ezzel együtt fogyasztva a legízletesebb, nem száraz, és az ízek a mártásközegben érvényesülnek a legjobban. 4 dkg zsírból és a 3 dkg lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk. Hozzákeverjünk 12 dkg paradicsompürét és 5 dl csontlével vagy vízzel felengedjük. Sóval, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Hozzáadunk 3 dkg vöröshagymát, 1 szál zellerzöldjét, és néhány percig takaréklángon forraljuk. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük.
Hogyan készítsünk pecsenyelevet a rizottóhoz?
Van olyan jellegű rizottó is, amelyhez nem illik a paradicsommártás. Hogy ízei jobban érvényesülhessenek, inkább a sósabb, húsízű pecsenyelé kívánkozik hozzá kiegészítőül. Egy lábasban felolvasztunk 4 dkg zsírt, hozzákeverünk 1 dkg paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk.
Megszórjuk 2 dkg liszttel, elkeverjük, és folytonos keverés mellett kevés ideig pirítjuk. Felengedjük 4 dl meleg vízzel, amelyben előzőleg 1 db húsleveskockát oldottunk fel. Takaréklángon 8-10 percig forraljuk, majd finom szűrőn keresztül átszűrjük.
Belekeverünk 2-3 dkg vajat, és szükség szerint megsózzuk.