Egyszerű almatorta recept:
Hozzávalók: A tésztához:
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
13 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
csipetnyi cukor;
A töltelékhez:
50 dkg alma
18 dkg kristálycukor
4 dkg vaj.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett folpackba csomagolva hideg helyen legalább egy óráig pihentetjük. Közben 15 deka cukrot kevergetve karamellé pirítunk, és egy 20-25 centi átmérőjű pie-formába (vagy olyan tortaformába, amelynek nem kivehető az alja) öntjük; hogy teljesen bevonja. Állni hagyjuk, hogy a karamell teljesen megkeményedjen. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kimagozzuk, és körkörösen, a domború felével lefelé a karamellre fektetjük.
A maradék három deka cukorral megszórjuk, a vajat rámorzsoljuk, majd a kerek lappá nyújtott tésztával betakarjuk. Villával megszurkáljuk, és 200 fokos (forró) sütőbe tolva szép pirosra sütjük. Utána a tészta szélét késsel meglazítjuk, a formára kerek tálat fektetünk, és gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk, hogy a tészta alulra, az alma felfelé kerüljön. A legjobb azon melegen kínálni, de hidegen is finom.