Hozzávalók:
1 füstölt csülök
1 nagy fej vöröshagyma
25-30 dkg zöldbab (lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott)
2 dl tejföl
2 paradicsom
1-1 nagy csokor petrezselyemzöld és kapor (lehet szárított kapor is)
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
csipetnyi só (vigyázat, a füstölt csülök sós!)
1 evőkanál kajszi lekvár (nem tévedés!)
Az előző nap hideg vízben áztatott füstölt csülköt friss vízben olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A húst laskára vágva félretesszük. A nagyon finomra vágott vöröshagymát felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát.
A paprikás hagymát hozzáöntjük a csülök főzőlevéhez. A megtisztított és két - három centisre vágott zöldbabot beletesszük a csülök lébe, és puhára főzzük. A konzerv zöldbabot főzni nem kell, csak felforralni. A gyorsfagyasztott zöldbab főzési ideje rövidebb, mint a frissé. Ha a zöldbab már puha, beletesszük a csülökhúst, megszórjuk a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel és a kaporral, beletesszük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, és ízesítjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A levet annyi vízzel egészítjük ki, hogy a leves 10-12 dl legyen (a család étvágyától függően). Jól összeforraljuk, majd a kajszi lekvárral simára kevert tejföllel behabarjuk. Egy pillanatnyi forralás után a lángot elzárjuk alatta, és öt percig befedve hagyjuk.